S-a observat că şi persoanele care suferă de apnee (întrerupere temporară a respiraţiei în timpul somnului) au destul de frecvent dureri de cap în cursul dimineţii.
Indiferent dacă o persoană are sau nu probleme cu presiunea sanguină, în timpul dimineţii tensiunea arterială atinge cel mai înalt nivel.
„Pe fondul creşterii tensiunii arteriale, durerea se localizează, de obicei, în zona occipitală (la nivelul cefei)”, explică medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă, de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu” din Bucureşti.
În astfel de cazuri, se recomandă evitarea ridicării bruşte din pat. Iar dacă durerea de cap este persistentă, este bine să ceri sfatul medicului, pentru a exclude riscul existenţei unei boli grave.
Dau dureri de cap
Între orele 4.00 şi 8.00 dimineaţa, corpul produce o cantitate mai mică de serotonină (neurotransmiţător cunoscut şi sub numele de hormonul fericii) şi de dopamină (sau hormonul stării de bine) decât în restul zilei, afirmă specialiştii americani de la Fundaţia Naţională a Durerilor de Cap. Şi cum atât dopamina, cât şi serotonina acţionează ca nişte analgezice naturale, nivelul lor scăzut poate duce la apariţia durerii de cap.
„Hormonii stării de bine se secretă dimineaţa în cantitate mai mică”, Luminiţa Iliuţă
Citiți principiile noastre de moderare aici!