Și acesta nu este singurul motiv de furie și violență care i-a scos pe oameni în stradă. Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 – 6.00, situație care a stârnit nemulțumirea tinerilor turci.
Poate aceste motive par nesemnificative dar ele sunt doar picătura care a umplut un pahar ce stătea să dea pe afară de foarte mult timp.
Să analizăm problemele pe rând.
Deși majoritatea oamenilor au impresia că Turcia înseamnă doar plajă, soare și concedii de lux, se înșală amarnic. Turcia are și o față, mai puțin cunoscută de lume, în care este jale și durere. Dacă în marile metropole se trăiește ca în orice alt oraș bine dezvoltat din lume, de cealaltă parte a baricadei sunt satele și orășelele mai mici, unde oamenii par că trăiesc rupți de orice realitate. Spun asta pentru că, întâmplător, am ajuns în Turcia dar nu în Istanbul sau Ankara unde, după cum spuneam, există lux și civilizație ci într-un loc care poartă, deși poate părea greu de crezut, numele de Batman. Da, este amuzant când auzi prima dată de Batman dar este un orășel care chiar există, în sud-estul Turciei, aproape de granița cu Siria și la câteva sute de kilometri de Hatay unde, la o săptămână după ce m-am întors în România, au existat atentate teroriste în urma cărora și-au pierdut viața 41 de persoane.
După cum spuneam, Batman este un orășel în care oamenii par rupți de lume, de realitate, unde, apropo de protestele din Istanbul, islamismul este literă de lege. Îndoctrinați până la Allah și înapoi de religia lor locuitorii respectă întru totul cuvântul Coranului. În primul rând, ce ne-a șocat pe noi cel mai tare a fost să vedem cum femeile sunt umilite, ca oameni, în ultimul hal, nu au voie să iasă din casă seara, după o anumită oră, nu au voie să stea la o cafenea, o terasă unde stau bărbații, nu au voie să iasă dezvelite din casă… Întrebați de ce acest comportament față de femei, bărbații au răspuns fără stea pe gânduri: „Așa spune religia… Femeia nu este egală cu bărbatul, locul ei este acasă, la cratiță, în grădină”. Eventual, după cum ne-au mai spus aceștia, se poate întâlni cu prietenele dar tot acasă, în pezența unor rude, pentru a nu avea te miri ce discuții. Asta în condițiile în care bărbatului îi este permis orice, are dreptul la maxim cinci soții, are primul și ultimul cuvânt în casă și nu respectă pe nimeni…
Este de-a dreptul umilitor că, în secolul XXI, încă mai există locuri unde religia poate distruge în acest hal vieți. Spun asta luând în considerare faptul că în perioada în care am stat eu acolo – opt zile – zece femei s-au sinucis. Oare nu ar trebui să ne punem niște semne de întrebare? Oare nu ar trebui luate măsuri? Poate ar trebui să ne întrebăm de ce se întâmplă astfel de nenorociri în acea zonă și alte zone unde islamismul este dus la extrem…
În ceea ce privește celaltă problemă care a stârnit violențe, și anume vânzarea băuturilor alcoolice vreau să menționez că, în zona în care am fost, după ora 22.00 alcoolul se cumpăra doar ilegal, dintr-un chioșc aflat pe ceva stradă dubioasă unde, neapărat, trebuia să mergi însoțit. Odată ce ai ajuns în „magazin” îți iei băutura „pe șustă”, cineva o învelește rapid în ziare și o pune într-o pungă, neapărat, neagră, să nu cumva să vadă cineva ce ai cumpărat că s-ar putea să ai probleme.
Ținând cont de experiența din Turcia aceea mai puțin cunoscută – unde nici nu se pune problema de turiști – și de întâmplările menționate mai sus, nu pot concluziona decât prin a spune că, părerea mea proprie și personală este că, în realitate, toate protestele și manifestările violente din ultima săptămână sunt pentru a deschide ochii și celorlalți despre ce se întâmplă acolo de fapt iar povestea cu parcul și mall-ul a fost doar picătura care a umplut paharul…
Citiți principiile noastre de moderare aici!