Sunteți curioși la câte urgențe au intervenit angajații Serviciului Județean de Ambulanță Arad – SJA în prima jumătatea a acestui an și care sunt principalele cauze ale solicitărilor făcute de arădeni? Vă spunem noi. Conform statisticilor SJA pentru primele șase luni ale lui 2016, angajații serviciului au intervenit la un număr impresionant de solicitări, la peste 22.000 în tot județul. Adică conform unei medii s-a intervenit la peste 3.670 în fiecare lună, respectiv 122 în fiecare zi. De departe cele mai multe solicitări grave dar care nu au pus viața pacientului în pericol, cele de cod galben, însumează 18.592 de intervenții, în timp ce solicitările grave – de cod roșu ce înseamnă urgenţe cu risc vital sau a căror complicaţii pot genera decesul, au fost înregistrate peste 850, cel puțin patru în fiecare zi din primele două trimestre.
Dacă tragem cu ochiul la numărul de kilometri parcurși de ambulanțele din municipiu, dar și de cele din substațiile serviciului din județ, avem și aici cifre impresionante. Nu mai puțin de 870.668 de kilometri au parcurs în total ambulanțele în drumul lor spre salvarea de vieți și oferirea de ajutor medical arădenilor din județ.
Principalele afecțiuni din cauza cărora arădenii au solicitat ajutor la apelul unic de urgență 112 sunt febra, insuficiența respiratorie acută și accidentele vasculare cerebrale. Dorim să precizăm că analiza realizată de noi este doar o medie, deoarece frecvența și periodicitatea solicitărilor este cu totul alta în funcție de cazuri. Așadar pe prima poziție, fără echivoc, sunt stările febrile la adulți, unde au fost înregistrate 1.182 de solicitări. Adică peste 200 de arădeni au suferit de febră în fiecare lună, respectiv șapte în fiecare zi. Următoarea poziție este ocupată de insuficiența respiratorie acută cu peste 570 de solicitări, de unde deducem că, în medie, peste trei arădeni au suferit zilnic de această afecțiune. Pe locul trei, în top, se află accidentele vasculare cerebrale cu 425 de cazuri, respectiv două cazuri zilnic. Nici cu inima nu stăm bine. Nu mai puțin de 229 de arădeni au suferit un stop cardio respirator, ceea ce înseamnă, în medie, un arădean pe zi. Locul cinci și ultimul din topul nostru este ocupat de infarctul miocardic, unde au fost înregistrați 90 de arădeni, ce înseamnă 15 cazuri de infarct în fiecare lună.
70 tentative de suicid
Dacă vorbim de tentativele de suicid, putem spune că numărul acestora este constant an de an. Conform statisticii, 70 de arădeni au încercat în prima jumătate a lui 2016 să își încheie socotelile cu viața, ce înseamnă că în fiecare lună, în medie, 12 dintre sinucigași au fost transportați de către echipajul ambulanței la spital.
Citiți principiile noastre de moderare aici!