Arad – Acum când s-ar părea că întregul personal din învăţământ este foarte unit pentru respectarea legii adoptată de parlament şi promulgată de preşedinte, prin care salariile cadrelor didactice trebuie să fie majorate cu 50 la sută, lucrurile nu stau chiar aşa.
Cel puţin la nivelul judeţului nostru, unde dăscălimea este reprezentată de două sindicate: S.D.Î. Arad (condus de prof. Dănuţ Ieneşescu) şi S.L.Î. Arad (condus de prof. Maria Buruc). Căci, deşi au aceiaşi „mamă” – F.S.L.Î. -, federaţie de care aparţin, numai sindicate „surori” nu se pot numi.
De acest lucru au dorit să ne convingă ieri, într-o conferinţă de presă, lideri de sindicat din mai multe şcoli şi liderul judeţean S.L.Î., prof. Maria Buruc. Aceasta consideră că „bulversarea salariilor în învăţământ” a început odată cu pronunţarea unei sentinţe în favoarea S.D.Î.
„Sentinţa făcea referire la modul cum trebuie făcută salarizarea dar – spune dânsa – dacă se pronunţă pentru o categorie de personal înseamnă că este valabilă pentru toţi cei care fac parte din acea categorie. Ea trebuie să producă efecte pentru toţi, nu doar pentru membrii unui sindicat. Este inadmisibil ca un prof. gr. I, de 35-40 de ani, să aibă 1.917 lei dacă este în S.L.Î. şi 2.216 lei dacă este în S.D.Î. Mai ales că aceasta contravine Codului Muncii”.
Şi de aici au urmat şi „racolările” spre sindicatul care „dă bani mai mulţi”. Prof. Stela Conopan, de la Şc. Gen. nr. 18, dă un exemplu:„când au venit în şcoală colegi din altă parte li s-a spus că dacă sunt la S.L.Î. vor primi mai puţin iar dacă vor fi la S.D.Î., salariul va fi mai mare”. „Se desfăşoară o propagandă de la S.D.Î. cu adeziunile pregătite”- au susţinut cei mai mulţi lideri. Şi aceasta contrar prevederilor Statutului F.S.L.Î.
„Cum este posibil ca o sentinţă care a fost dată cândva doar pentru membrii S.D.Î. de atunci să fie extinsă apoi cu 10, 20, sute de noi veniţi în această organizaţie?” – se întreba prof. Maria Buruc (n.n. asta în condiţiile în care peste 1.000 de membrii ai S.L.Î. au migrat spre S.D.Î).
V.F.
Trimite articolul
XEi, na. Eu am trecut cu greu de la SLI la SDI . Spun cu greu pt c lidrul de la SLI pur si simplu a tinut cu dintii de functia asta si nu stia cu ce sa ne mai ameninte ca sa nu trecem. Si mai stiu scoli unde liderii SLI recurg la amenintari fata de cei care vor sa treaca la SDi. E adevarat ca am trecut si eu si colegii mei la SDI, pt ca acest sindicat a castigat un proces important i ar fi fost absurd sa stau in celelalt sindicat care pierde proces dupa proces si mai si acuza ca suntem radcolati. Nu e adevarat, nu am fost racolati, am trecut de buna voie. Si nu regretam De la SDI primim ff des informari pe e-mail sau fax ceea ce la SLI nu se intampla iar in acest sindicat ne putem spune parerea, nu e dictatura ca dincolo.Imi pare ra, asta este. Poate ar trebui si liderii SLI sa renunte la ciolan, sa treaca dincolo si asa vom fi mai puternici
E o mânărie. Prietenii, care ştiu de ce, mi-au şoptit că S.D.Î.-ul e mână în mână cu justiţia. Doamna judecătoare Cotuţiu are ceva datorii pe la Ienăşescu legate de angajarea soţului ei în învăţământ după ce a fost disponibilizat de pe unde lucra. Acuma, ce dracu, sunteţi proşti ? Nu vă e clar de ce doar un sindicat câştigă şi celalalt e tot timpul amânat ? Dar de “taxa de protecţie” pe care o plăteşte fiecare membru S.D.Î . pentru fiecare proces câştigat ştiaţi ? Sunt sigură că nu. Întrebaţi-i pe cei de la Curtea de Apel din Timişoara ce au zis când le-a parvenit cazul şi ce recomandări au făcut Tribunalului Arad pe această temă. Erau, săracii, să facă infarct şi nu le-a venit să creadă.
Cred că pronunţarea acestor sentinţe favorabile SDÎ este spre câştigul general al dascălilor. Revolta dvs pare mai degrabă îndreptată împotriva noastră, a membrilor din sindicatul democratic. Mai normal ar fi să vă canalizaţi eforturile pentru repararea nedreptăţilor salariale pt colegii din sindicatul dvs şi nu spre să moară şi capra noastră.
Pe de altă parte în sindicatul condus de dvs m-am simţit întotdeauna nedreptăţit faţă de cei din sindicatul în care am venit de bună voie în primăvară (nu am fost racolat). În timp ce membrii sindicatului democratic au primit cadou de sărbători cotizaţia lor pe o lună la dvs s-a primit o lumânare de ceară sub formă de floare în valoare de 5 lei. Pricepeţi acum? Asta nu ţine de justiţie.
Aici ii puteti vedea pe cei doi lideri http://www.infotv.ro/emisiune/subiectul-zilei .Cam multi doi lideri, nu credeti?
…este dupa chipul si asemanarea liderului lui!!!!!!!!!!!!!!!!!! Urat!!!!
Dragi colegi de la SDI, va rog nu va coborati sa raspundeti la astfel de acuze. Noi nu avem nici o problema cu SLI. Daca ei au e treaba lor!
Ştiţi voi care e problema ? Voi toţi nu sesizaţi esenţa problemei. Toţi suntem plătiţi prost. Toţi am vrea să câştigăm mai bine. Cred că sunteţi de acord că fiecare are dreptul să aleagă din ce organizaţie face parte. Cred la fel că sunteţi de acord că nedreptăţile supără pe toată lumea. Sunteţi convinşi de faptul că am fost furaţi sistematic de ani de zile. Toţi vreţi să vă recuperaţi banii care v-au fost furaţi. Până aici e OK. Dar câţi dintre noi (şi eu fac parte dintre dascăli , sunt şi membră SLÎ) au habar de legislaţia care face referire la noi ? Sunt convinsă că foarte puţini. Câţi au auzit de Contractul colectiv de Muncă pe perioada 2007-2010 ? Câţi l-au răsfoit? Câţi l-au citit? Câţi şi-au îndreptat atenţia spre capitolul Dispoziţii Generale, articolul 5? Câţi ştiu că acolo se vorbeşte despre faptul că discriminarea este interzisă pe diferite motive, iar acolo este vorba şi despre apartenenţa sindicală. Asta vrea să spună în limbaj profan că în cazul în care un sindicat căştigă ceva pentru membrii săi, angajatorul este obligat să-i plătească şi pe ceilalţi din celălalt sindicat. Aşa este corect, iar dacă lucrurile stau altfel e din cauza nehotărârii, fricii, aservirii relei-voinţe, orgoliului, răzbunării sau incompetenţei (nu neapărat în această ordine)persoanelor în drept să aplice aceste măsuri. În primul rând al directorilor de şcoli care nu realizează că de vreme ce au ajuns acolo ei trebuie să-i reprezinte la fel pe toţi subordonaţii lor . În al doilea rând al secretarilor de şcoli şi în al treilea rând al aparatului primăriei de care aparţinem fiecare. Ce părere aveţi? Am sau nu, dreptate?
N-ar fi nici asta o problemă. Dar când afli că un proces este câstigat de un anume sindicat la o anumită dată, pentru un anume număr de membri, iar la câteva luni, pe lângă acei membri, reprezentaţi legal, sunt strecuraţi haiduceşte (trebuia să semneze o “banală” adeziune şi un angajament, ATENŢIE, că dacă nu e legal vor da banii înapoi ) încă 1000 care nu erau pe tabelele iniţiale, şi care,în mod logic şi normal, n-ar putea emite nicio pretenţie la obţinerea banilor, să nu te apuce toţi dracii ? Dar nici aşa nu e nicio problemă. Suntem obişnuiţi cu asemenea manevre din cele mai vechi timpuri. A obţine ceva “călcând” puţin pe lege e o nimica toată. Că justiţia e pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă e OK. Asta se ştie. Nu mă deranjează deloc că n-am primit diferenţele pe vacanţă, diferenţele pe 2008, tichetele cadou doar 30 la sută. Îmi drămuiesc banii cum pot şi mă bucur când pot să cumpăr elevilor mei rechizite mărunte. Le-aş fi putut avea. Erau acolo la o semnătură distanţă. N-am semnat. Ştiţi de ce? M-am gândit la IUDA. Şi ăla pentru 30 de arginţi….. M-am gândit apoi la felul în care le voi vorbi copiilor despre corectitudine, loialitate, respectarea cuvântului dat, fidelitate, lucruri pe care nu se mai dau nici doi bani (de către unii) şi care ne-au costat enorm pe parcursul istoriei. Un singur lucru m-a deranjat : faptul că o lideră de sindicat ofuscată că o anume primărie dintr-o anume comună a făcut, vezi Doamne, greşeala să treacă la plată pe toţi dascălii, indiferent de apartenenţa sindicală, a făcut un scandal monstru (de ce le daţi lor, daţi-ne numai nouă), de parcă erau banii ei şi nu erau vorba de banii fiecăruia. Femeia respectivă, nu o mai pot numi colegă, a devenit din acel moment o pildă proastă pentru toată breasla dăscălească. Vai şi amar de noi ! În ce hal am ajuns! Aşa că dragi colegi, rămâneţi fideli sindicatului din care faceţi parte, fie el SDÎ sau SLÎ, măcar pentru onoarea voastră şi pentru verticalitatea coloanei voastre, altfel nu veţi putea aspira decât la calitatea de GUNOAIE UMANE.
SERVUS
…VOI NU VEDETI CA CURVELE ASTIA DE POLITICIENI CAUTA SA VA DEZBIE ???????????
VOTATI PD-L SI PNL CA ATUNCI POATE VA VE-TI DA SEAMA CA A-TI VOTAT CU SATANA!
DESTEAPTA-TE ROMANE!!!!!!!!!!!!!
Chiar titlul pe care l-ai dat replicii tale, şi pe care l-ai pus cu semnul întrebării, “loialitate?”, îmi confirmă ceea ce am spus înainte. Pentru tine loialitatea este ceva lipsit de importanţă, superfluu, ceva care nu depăşeşte cadrul strict al dicţionarului. Mi-e groază când mă gândesc că ai putea fi căsătorit/ă. Încearcă să discuţi pe tema asta şi cu soţia/soţul tău. Nu implica deloc sindicatele. Încercaţi amândoi să trataţi subiectul din punct de vedere al DEX-ului şi treceţi-l apoi şi prin filieră familială. Vezi ce iese. Oricum sunt sigură că n-ai mai discutat cu cosortul de multă vreme altceva decât cum să faceţi rost de bani să vă plătiţi una-alta. Deocamdată te compătimesc. Iar în legătură cu jurământul, e o altă mâncare de peşte. Judecă mai adânc ! Momentan nu ai putea înţelege, oricât m-aş strădui să te luminez. Timpul nu e pierdut, în niciun caz.
SERVUS