Publicată în Monitorul Oficial pe 13 iulie 2018, Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare va intra în vigoare în prima zi a lui 2019. Printre altele, în legea respectivă se arată că, pe lângă tichete de masă, tichete cadou, de creșă sau vouchere de vacanță, angajatorii pot acorda salariaților și tichete culturale.
Cultură pe tichet
Acestea vor avea o valoare lunară de maximum 150 de lei – sau 300, dacă se acordă ocazional – și vor putea fi folosite la plata bunurilor și serviciilor culturale. Pe larg, asta se referă la abonamente sau bilete la spectacole, concerte, târguri, expoziții, proiecții cinematografice, festivaluri, achiziția de cărți, manuale școlare, albume muzicale sau filme.
Valoarea tichetului va fi de zece lei, sau multiplu de zece, însă nu mai mult de 50 de lei. La fel ca alte tichete, acestea vor fi valabile doar dacă includ numele și codul numeric personal al persoanei care are dreptul să le folosească.
Celelalte tichete
Pe lângă cele culturale, Legea 165/2018 vorbește și despre tichetele de masă. Acestea sunt acordate angajaților lunar, ca alocație individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare. Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 15,18 lei. Un alt tip de tichete sunt cele cadou, acordate ocazional angajaților, pentru cheltuieli sociale. Conform legii, valoarea acestora este stabilită de angajatori, împreună cu organizațiile sindicale sau reprezentanții salariaților. De asemenea, angajatorii pot oferi și tichete de creșă, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap. Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor de creșă nu poate depăși suma de 450 de lei pentru o lună, pentru fiecare copil aflat la creșă.
Voucherele de vacanță
Voucherele de vacanță sunt bilete de valoare care se acordă angajaților pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Nivelul maxim al sumei care poate fi acordată unui angajat în decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanță este de 6 salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. Niciunul dintre voucherele menționate mai sus nu este obligatoriu, astfel că rămâne la latitudinea angajatorului dacă își răsplătește salariații prin astfel de tichete, sau nu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!