ARAD. Trupa Mini Amifran Arad a început, imediat după festivitatea de deschidere, seria spectacolelor programate în a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineri Francofoni .
Candoarea şi exuberanţa specifice vârstei şi-au dat rendez-vous pe scenă într-o piesă de excepţie „Les Tetoinomanes anonymes” de Laurent Guillot. Dincolo de umor, de costumele strălucind de culoare şi de muzică antrenantă, mesajul era simplu şi profund: în viaţă există tentaţii şi plăceri ce se pot transforma în dependenţe – de la suzetă, la facebook e doar o diferenţă de vârstă şi de epocă. Trupa micilor „Amifrani” ne-a dat o adevarată lecţie de viaţă arătându-ne prin jocul lor atât de dinamic şi plin de spontaneitate că uneori sacrificii sunt necesare pentru a ne păstra libertatea faţă de ceea ce ne poate „subjuga”. La reuşita spectacolului au contribuit în egală masură profesionismul d-nei prof. Gabriela Pavel şi a coregrafei Ioana Lung cât şi talentul şi entuziasmul tinerilor actori: Iulia Bock, Ligia Cristea, Mihai Fărcuţiu, Andreea Lupei, Cristina Pavel, Mara Giurgea, Andrei Maria, Valentin Maria, Vlad Nicoraş, Sandra Risti, Valentin Sas.
Apoi, în ordine, scena a aparţinut Fundaţiei „Amphiteâtre” Constanţa – cu „Le Roi nu”, Liceului AKG Budapesta, Ungaria – „Les sept peches capitaux” Liceului Pedagogic „Regele Ferdinand” Sighetu Marmaţiei – „Ah…la vie quotidienne…
Un spectacol de nota 10, din toate punctele de vedere, a fost adus pe scena festivalului de trupa Liceului Francez din Viena (Austria), cu „Episode de la vie d’un auteur” de Jean Anouilh. O piesă în care se întâlnesc două universuri: cel al scriitorului pe care ni-l imaginăm liniştit şi preocupat de creaţie în turnul său de fildeş şi cel al vieţii cotidiene cu tot stresul şi haosul pe care aceasta îl implică. Prins între cele doua lumi, scriitorul încearcă, cu greu, să facă faţă. Fiecare replică, fiecare situaţie se transformă necontenit într-o sursă inepuizabilă de umor. Interpretată impecabil de tinerii actori, piesa ne-a încântat, ne-a amuzant şi ne-a lăsat cu multe întrebari la care să reflectăm: ce este mai plin de suspans şi de neprevăzut, universul cărţilor sau viaţa reală?
Prima zi a festivalului s-a încheiat cu „Bel avenir” de Danila Privalov, pus în scenă de Vadim Khomoudaevm, la Universitatea Federală de Nord-Est din Yakoutsk. Trupa din Rusia a prezentat un spectacol de o factură cu totul originală. Impregnat de culoare locală, presărat cu fragmente declamate într-o limbă exotică şi cu arii muzicale deosebit de emoţionante prin voce şi melodicitate, spectacolul a captivat publicul care a aplaudat, la sfârşit, minute lungi. Tema piesei: viaţa într-un paradis populat de îngeri. Ceea ce pare iniţial o lume ideală se dovedeşte în final o lume fără perspective, fără sentimente, fără iubire. Îngerii înteleg că viaţa adevarată e acolo unde este dragoste şi că „paradisul” terestru e de preferat unui paradis pur lipsit de substanţă şi de speranţă.
Azi în festival
Programul festivalului continuă astăzi cu: Liceul de Artă „C. Brăiloiu” Târgu Jiu – „L’Hôtel des deux mondes” (ora 14); Liceul nr. XIII Belgrad, Serbia – „Le chat de Schrödinger” (ora 15); Liceul Naţional „Mihai Viteazul” Slobozia – „Les Negres” (ora 16);, IES Piramide Huesca, Spania – „Le projet de Monsieur Bleu” (ora 17); Claude Delsol – „Si d’aventure la vie” (ora 20); „Le grand concert en scene” cu Xavier Machault&Roberto Negro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!