Să mai spună cineva că Aradul nu ar merita să fie Capitală Europeană a Culturii, când evenimentele de acest gen se desfăşoară cu o densitate (pe unitate de timp) demnă de invidiat de toate mentropolele concurente (şi nu numai). Bunăoară, vineri (5 iunie), la aceeaşi oră (18.00), arădenii puteau participa la trei lansări de carte: la Turnul de Apă – unde prof. Ioan Tuleu venea cu „Război pe Mureş şi pe Criş”; în sala „V. Goldiş” a CJA – unde cititorii puteau afla despre „Masoneria explicată profanilor” a prof. Antoniu Martin; la Cinematograful Arta – unde, în cadrul Festivalului de literatură „Discuţia secretă”, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, prezenta volumul „C.S. Lewis, o viaţă” de Alister Mc. Gath.
Şi numai peste câteva zile, mai exact miercuri, 10 iunie (tot de la ora 18.00), am avut parte de două evenimente la concurenţă: la Librăria Scienta, Mihnea Voicu Şimăndan a lansat cartea „În ţara surâsului şi contrastelor” iar, la Sala „Clio”, Magdalena Parée-Hahn a deschis expoziţia de pictură „Urme în spaţiu şi timp”.
Aşa că arădeanul iubitor de cultură a avut de ales, ori să opteze pentru una dintre ele, ori…să facă un galop de sănătate să ajungă la ambele (noroc că locaţiile erau destul de aproape).
Lume multă, lume bună
Asta ar fi prima impresie de la lansarea cărţii lui Mihnea Voicu Şimăndan. Librăria Scienta a fost plină ochi iar prezentatorii, pe măsură. Şi, ca să fim în ton cu introducerea, moderator a fost chiar directorul executiv al Asociaţiei Arad Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, care a precizat, din capul locului că avem de-a face cu „o incursiune într-o cultură cu care nu am fost obişnuiţi”… „lectura este una inedită” şi ni se propun „46 de reportaje de o atmosferă aparte”.
Primul prezentator, prof. Eugenia Groşan, directorul Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta” (unde Mihnea şi-a desăvârşit studiile liceale), a început prin a face un portret al autorului: „Am descoperit un tânăr explorator… Am găsit un tânăr care îşi face experienţa prin lume…Un tânăr curajos, echilibrat, constant, înzestrat cu emoţii şi sensibilitate…”. Iar cartea (asupra căreia s-a aplecat, ca un profesor care se respectă, cu lux de amănunte este „un ghid, un jurnal, o cheie care deschide locaţii de un exotism aparte, pe care le descrie cu generozitate”.
„Voi încerca să vorbesc despre un intelectual din Ţara contrastelor – şi-a început prezentarea prof. univ. dr. Anton Ilica, de la Universitatea „Aurel Vlaicu” (unde Mihnea Voicu Şimăndan şi-a început cariera didactică). Cartea are gust de exotism şi parfum aparte. Scrisul îi prinde bine. E o terapie emoţional-afectivă pentru un străin. A găsit, iată, arcul şi săgeţile pentru a-şi crea propria lume. Să credem deci în aura sa. Nostalgic, geografia locurilor descrise îi conferă reale calităţi scriitoriceşti. Albumul de final este reconfortant iar chipul mamei este Lumina”.
„Trăiesc într-o ţară unde m-a frapat limba, ne-a mărturisit autorul – un cuvânt poate avea patru conotaţi. Am călătorit foarte mult…Am înţeles ce înseamnă contraste: fericire şi bunăstare ori sărăcie şi limitare. Acolo, ziarul nu se citeşte; librării, întinse pe mai multe etaje suspină după cumpărători. Elevii nu repetă după profesor limba engleză că le este ruşine să nu greşească. Dar m-am adaptat foarte bine. Ştiu să scriu şi să citesc thailandeza că sunt foarte deştept! Este un răspuns la o întrebare pusă acolo de asiatici”.
Cu publicul
Deşi în librărie era o căldură aproape insuportabilă, iubitorii de carte, veniţi la lansare, au suportat transpiraţiile iar mulţi chiar au dorit să se adreseze autorului şi să facă aprecieri asupra lucrării „În ţara surâsului şi contrastelor”.
Germana de la Ineu
Magdalena Parée-Hahn s-a născut la Ineu (în 4 martie 1947). Şi-a început studiile în oraşul natal dar a terminat liceul la Arad, la „Ioan Slavici” (n.n. „Moise Nicoară”). Fiind pasionată de artă, a făcut cursuri de grafică în ţară (cu prof. Xenia Vreme şi I.Ţigu). Mai târziu, după ce a plecat în Germania („soţul fiind neamţ”) a urmat şi cursuri de pictură la prof. D. Bidjan şi Gaetano Gross. Dar, pentru că dorea o împlinire a studiilor (chiar dacă mai târziu), a făcut Facultatea de Arte şi Design, secţia pictură, Timişoara (2009-2012) şi chiar Masteratul (2012-2014).
Magdalena Parée-Hahn a luat premii, a avut expoziţii de grup şi personale (în România, Germania, Franţa, Belgia, etc.) şi acum a venit, pentru prima dată, la Arad, cu expoziţia de pictură „Urme în spaţiu şi timp”.
La vernisajul, de miercuri seara, de la sala Clio, prezentarea a fost făcută de artistul plastic arădean Ioan Kett Groza care aprecia că „expoziţia de faţă marchează o multitudine de preocupări ale artistei, ea îşi etalează ideile în diferite categorii ale artei vizuale: pictură, grafică, grafică computerizată, design”. Iar, în final, concluzionând că avem de-a face cu „o expoziţie care ne spune: asta sunt eu, aşa văd eu lumea, trăiec printre voi dar conştientizez, cu sensibilitatea-mi de caracter, cum şi pentru ce trăiesc”.
„Aş sublinia varietatea şi bogăţia cromatică a expoziţiei” (Ioan Kett Groza)
Citiți principiile noastre de moderare aici!