Tinerii speră la accesarea de fonduri nerambursabile, la afaceri care vor genera profituri încă din primele luni, însă se pare că lipsa unei pregătiri antreprenoriale solide duce la eșecuri pe bandă rulantă. Am stat de vorbă cu Mihaela Breaz – Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România – Filiala Arad, despre ce e de făcut pentru a asigura o dezvoltare solidă a mediului de afaceri.
Mirajul banilor
„De foarte multe ori mirajul fondurilor nerambursabile îi face pe tineri să se gândească cum sa obțină niște bani, și nu iau neapărat în considerare toate aspectele unei afaceri. Dacă nu obțin finanțarea, închid firma! Am tendința să cred că de foarte multe ori își fac firmă doar pentru a obține fonduri, când ar trebui, de fapt, să își definească afacerea, pentru ca mai apoi să obțină finanțări. Un alt aspect care duce la închiderea afacerii este lipsa de viziune sau supraestimarea șanselor de a rezista pe piață! Din punctul meu de vedere, schimbările legislative și fiscalitatea sunt factori secundari ai eșecului unui business!”
Cultura antreprenorială
„Pe de altă parte, încurajarea nemuncii prin plata venitului minim garantat, neimplicarea în dezvoltarea unei culturi antreprenoriale încă de la vârste fragede, fac ca șansele de reușită a unei afaceri inițiate de tineri să scadă destul de mult. Cultura antreprenorială e incipientă și destul de teoretică”.
Înțelegerea profitului
„E important ca tinerii să fie angrenați în activități în care să înțeleagă ce înseamnă să obții profit, să înțeleagă cum răspunzi sau creezi o nevoie în piața economică, ce înseamnă un flux de numerar, un plan de încasări, o diferențiere pe piață! Teoria e una, iar practica e atât de diferită! În acest context, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România militează ca în liceele cu profil economic să se creeze clase speciale de antreprenoriat și chiar să se înființeze licee de antreprenoriat!”
Citiți principiile noastre de moderare aici!