ARAD. În cadrul schimbului educaţional dintre Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad şi Colegiul „Aquinas” din Stockport, după ce au vizitat Sibiul, Sighișoara și Alba Iulia, englezii au avut, ieri, posibilitatea să cunoască și satul românesc. Aceasta s-a întâmplat la Covăsânt, unde – avându-l ca ghid pe vrednicul preot paroh Mihai Blaj – au vizitat, împreună cu colegii români, casa parohială, biserica, muzeul satului și Tabăra Ortodoxă de Creație și Conservare a Tradițiilor Românești (loc în care se desfășoară, anual, Festivalul de folclor „Ioan T. Florea” și Festivalul Românilor de Pretutindeni). Oaspeții au avut ocazia să vadă lucruri care vorbesc de istoria acestor locuri, despre viața și tradițiile covăsânțenilor, s-au plimbat cu căruța, au admirat dansul popular prezentat de tineri ai satului și, mai ales, au mâncat, la prânz și cină, produse specifice locului.
Și cum la masă e locul ideal pentru discuții, am încercat și noi să aflăm câteva „impresii”. Toți ne-au vorbit frumos despre ce au văzut în România. Consemnăm declarațiile făcute de doi elevi și o profesoară.
O experiență uimitoare
Megan Morgan: „A fost o experiență valoroasă pentru că e atât de diferit de Anglia și am cunoscut atât de mulți oameni noi. Mi-a plăcut când am mers la școală (n.n. la Colegiul Național „Moise Nicoară”) pentru că spațiul e atât de diferit și atmosfera e atât de prietenoasă”.
Jake Lloyd: „Ne-am distrat și ne-am simțit bine cunoscând oamenii minunați ai acestui oraș Arad și văzând toate locurile frumoase din România”.
Prof. Katy Riley: „Această experiență a fost uimitoare atât pentru studenți cât și pentru profesori. Am văzut atâtea locuri frumoase și am cunoscut atâția oameni minunați. Elevii chiar s-au bucurat de aceste zile la Arad și de posibilitatea de a vedea diferențele din cultură, în comparație cu Anglia. A fost o șansă pe care o ai o dată în viață să participi la un astfel de schimb și cu acești elevi și le urăm tot ce e mai bine pentru viitor. Așteptăm cu nerăbdare să îi primim în vizită la noi, la Stockport”.
Organizatori
De organizarea acestei întâlniri cu lumea satului românesc s-au ocupat pr. Mihai Blaj, parohul Bisericii Ortodoxe Covăsânț, și una dintre mămicile elevilor arădeni, dr. Nicoleta Țucra.
Citiți principiile noastre de moderare aici!