ARAD. Un eveniment inedit şi extrem de emoţionant. Așa s-ar putea caracteriza ceea ce au făcut tinerii asistaţi în Căminul Social al Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară pentru oamenii străzii găzduiţi în Adăpostul de Noapte din cadrul aceleiaşi DDAC Arad.
„Am pus mână de la mână”
„Eu cu soţia şi cu colegii din cămin am pus mână de la mână şi am cumpărat mai multe produse alimentare cu care am făcut prăjituri şi cozonaci. Doamnele (personalul centrului-n.r.) au făcut aluatul, noi l-am umplut şi am pus tăvile în cuptor. Apoi am făcut pacheţele în care am mai pus fructe şi dulciuri. Ne-am gândit să le facem o bucurie de sărbători unor oameni care sunt mai nevoiaşi decât noi şi i-am ales pe cei de la adăpostul de noapte. Am mers acolo, le-am colindat… şi am fost primiţi cu multă căldură, oamenii au fost foarte emoţionaţi şi bucuroşi. Cred că au simţit că am făcut totul din suflet. A fost… de la suflet la suflet” – povesteşte Remus Farcaş, unul din tinerii de la Căminul Social.
El are 30 de ani şi, până acum, a trăit numai în centre de protecţia copilului, după ce a fost abandonat la naştere. Locuieşte de şase ani la căminul din Alfa, iar de trei ani s-a căsătorit cu Margareta – o tânără cu soartă similară, alături de care a copilărit. Lucrează amândoi la Takata (ea la centuri, el manipulant) şi îşi doresc foarte mult să devină părinţi. Amândurora le place să facă, din când în când, o faptă bună.
Împreună, ca o familie
Au multă dragoste de dăruit (poate tocmai pentru că nu au avut parte de ea în copilărie), înţeleg mai bine ca oricine altcineva suferinţa semenilor şi, atunci, când pot, ajută.
„Ideea de a le face o bucurie oamenilor de la Adăpostul de Noapte le-a aparţinut tinerilor noştri. Noi doar i-am susţinut cu ce am putut” – spune Ana Dan, consilier la Căminul Social.
„Sunt tineri instituţionalizaţi la noi, sunt oameni care niciodată nu au avut o familie, care ne rosteau doar nouă binecuvântatul cuvânt «mama». S-au mobilizat şi, cu ajutorul angajaţilor, au pregătit daruri pentru oamenii nevoiaşi de la Adăpostul de Noapte. S-au implicat toţi. A fost o interacţiune minunată. Au gospodărit împreună, ca o familie, pentru a face această acţiune. Au demonstrat că se poate: oameni săraci ce ajută oameni şi mai săraci ca ei. Ce poate fi mai frumos decât atunci când ajuţi şi faci fericit pe cel de lângă tine, pe cel nevoiaş care are nevoie de sprijinul tău? Ce lecţie pentru noi toţi!” – punctează Oana Pârvulescu, director al DDAC Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!