Astăzi, 12 noiembrie este rândul Teatrului Yorick Studio din Târgu Mureş să urce pe scena Festivalului Interetnicde teatru. Astfel, de la orele 17, la sala Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház din incinta Teatrului de Marionete, va avea loc spectacolul „Stop the tempo” de Gianina Cărbunariu, pus în scenă de Sebestyén Aba, care semnează şi scenografia.
Distribuţia acestui spectacol este formată din Kiss Bora, Csíki Hajnalka şi Bányai Kelemen Barna. Muzica este semnată de Kónya Ütő Bence, sunetul de Magyarosi Alpár, iar aranjamentul de lumini este realizat de Aszalos Attila.
Aşa cum se menţionează în caietul program, în ciuda aparanţelor, piesa Gianinei Cărbunariu nu este despre un triunghi amoros, ci despre starea de spirit a unei generaţii. Dintr-o întâlnire întâmplătoare a trei tineri se naşte o complicitate plină de revoltă, o alianţă împotriva vieţii stereotipe. De menţionat că piesa Gianinei Cărbunariu a fost tradusă în engleză, franceză, germană, poloneză, spaniolă, catalană, iar după premiera bucureşteană a avut prezentări ca spectacol lectură în engleză şi germană, s-a jucat în franceză, poloneză şi slovacă, şi a fost invitată la renumite festivaluri precum Festivalul Noii Dramaturgii Europene din Wiesbaden, Germania şi Festivalul Kontakt din Torun, Polonia. Se pare că piesa a ridicat nenumărate probleme de traducere în limba maghiară, datorită faptului că foloseşte limbajul argotic al Bucureştiului de la începutul anilor 2000.
Astfel că pentru spectacolul de faţă versurile semnate de poetul Marius Ianuş au fost înlocuite pentru a putea fi obţinută şi în limba maghiară aceeaşi naturaleţe şi muzicalitate a scrierii care se regăsesc în varianta originală. „Acea anarhie inofensivă care uneşte textele lui Marius Ianuş cu cele ale Gianinei Cărbunariu lipseşte din cultura maghiară de azi, se regăseşte însă în cea de acum douăzeci de ani, din textele formaţiei neoavangardiste A.E. Bizottság care, împreună cu muzica compusă de Kónya-Ütő Bence s-au adaptat perfect la piesă” – se menţionează în caietul program.
Tot din Târgu Mureş, însă de la Atelierul Academic al Universităţii de Artă Teatrală este şi următorul spectacol al zilei – „Casa cu păpuşi” după Henrik Ibsen, spectacol ce va avea loc la Teatrul Clasic Ioan Slavici de la orele 19.30. Producţia a fost realizată pe baza traducerilor lui Hajdú Henrik si Németh László în regia lui Patkó Éva. Scenografia aparţine Karinei Staicova, costumele lui László Ildikó, elementele de coregrafie lui Luca Kinga. Au mai participat la realizarea acestui spectacol studenţii Pálffy Zsófia, Tamás István şi Nagy Júlia. Din distribuţie fac parte Tompa Klára, Bányai Kelemen Barna, Korpos András, Lőrinczi Máthé Rozália şi Vass Csaba. Pentru interpretarea rolului Nóra, actriţa Tompa Klára, profesor al Universităţii de Artă Teatrală din Târgu Mureş, a câştigat în 2008 premiul de interpretare la cea de-a XX-lea ediţie a Festivalului Teatrelor Maghiare de peste Hotare din Kisvárda, Ungaria.
„Play Strindberg” este ultimul spectacol al zilei vineri, 12 noiembrie din cadrul Festivalului Interetnic de Teatru. „Play Strindberg”, după Friedrich Dürrenmatt este realizat de către secţia maghiară a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Spectacolul va avea loc de la orele 22 la sala Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház din incinta Teatrului de Marionete. „Play Strindberg” a fost pus în scenă de Hatházi András, care semnează şi scenografia. Traducerea textului lui Friedrich Dürrenmatt a fost asigurată de Bereczky Erzsébet. Distribuţia este formată din Kelemen Csongor, Köllő Csongor şi Vindis Andrea.
Festivalul Interetnic de Teatru reuneşte instituţiile teatrale care joacă în limbile minorităţilor din România. Manifestarea a ajuns anul acesta la cea de-a V-a ediţie care este organizată de Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház. În 2010 Festivalul Interetnic de Teatru are prentru prima oară caracter competitiv, juriul fiind format din prestigioşi oameni de teatru din România şi Ungaria.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!