Nu au prea multe stele, nici prea mulţi turişti şi le merge din ce în ce mai rău. Este vorba de hotelurile din Arad. Nici la capitolul pensiuni situaţia nu e cu nimic mai roz în municipiu. În raportul privind starea economică, socială şi de mediu a Aradului pe anul 2009, document ce va poposi joi pe masa aleşilor locali, reiese clar că municipiul are o infrastructură turistică diversă, dar cu probleme. În Arad există, ce-i drept, potrivit raportului, peste 34 unităţi de cazare (din care 13 hoteluri, două moteluri, 17 pensiuni turistice, o vilă şi un camping), unităţi care oferă 1.952 locuri de cazare, cu un grad de confort de la două şi trei stele, cu oferte şi de patru stele. În hoteluri sunt 1.320 locuri, în moteluri 84 locuri, în pensiuni 374 locuri, 14 locuri la vilă şi 160 locuri în camping. Nu există, însă, nici o unitate de cazare care să ofere condiţii de cinci stele, fapt ce indică că Aradul nu are încă atuurile de a atrage turişti adevăraţi, ci doar persoane aflate în tranzit.
Mai puţine zile de cazare
Iar acest fapt e doar motivul nemumăratelor probleme cu care se confruntă proprietarii de hoteluri şi moteluri din Arad. În 2008 numărul de înnoptări a fost de 181.972 mii locuri-zile (conform datelor INS-BDL- Fişa Localităţii pe Municipiul Arad la 23.02.2010), cu 13.148 mii locuri-zile mai puţin decât în anul 2007. Numărul înnoptărilor din 2009 nu este nici măcar prezentat, dar minusurile la zilele de înnoptare au crescut fără precedent. Criza din 2009 a lovit serios în patronii de unităţi de cazare din Arad, care şi-au trecut în cont o activitatea hotelieră redusă la jumătate. Ofertele la cazare au scăzut vertiginos chiar şi la hotelurile cele mai cunoscute şi apreciate din oraş, iar acestea i-au omorât pe ceilalţi patroni de hoteluri, aflaţi în imposibilitatea de a scădea şi mai mult preţurile fără a elimina din calcul eficienţa şi balanţa pozitivă între venituri şi cheltuieli.
Doar la delegări
În raportul privind starea Aradului se indică clar, ce-i drept, faptul că “datorită structurii economiei locale, o mare parte a turiştilor înregistraţi la unităţile de cazare ajung, de fapt, în Arad pentru a îndeplini anumite sarcini de serviciu: delegări pentru participări la simpozioane, congrese, conferinţe, manifestări etc.”. Totuşi, raportul ce va fi supus la vot aleşilor locali e marcat de optimism, în condiţiile în care aici se indică faptul că “deşi Aradul are atâtea capacităţi de cazare, există momente pe parcursul anului în care acestea se dovedesc a fi insuficiente”. Visul oricărui patron de hoteluri, nu-i aşa?
După criză
Patronii unităţilor de cazare susţin însă că deşi situaţia s-a mai îndreptat cât de cât faţă de iarnă, lucrurile sunt departe de ce a fost înainte de criză.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!