Despre Simpozionul internaţional „Recodificarea dreptului privat în Europa centrală şi de est între nevoia de reformă şi tradiţie”
D-le conf. univ. dr. Cristian Alunaru sunteţi decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”şi membru al Grupului de Cercetare al Universităţii din Viena. Cum s-a ajuns la organizarea unei manifestări academice internaţionale atât de importante la Arad?
Cristian Alunaru: De 5 ani funcţionează, în cadrul Universităţii din Viena, Centrul de Cercetare pentru Dezvoltarea Dreptului European şi Reforma Dreptului Privat sub conducerea renumitului prof. univ. dr. austriac Rudolf Welser, fost Decan al Facultăţii de Drept din Viena. Acest centru concentrează specialişti în domeniul dreptului civil din întreaga Europă. Singurul membru din România sunt eu de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. În acest fel, am reuşit să intermediez ca Universitatea din Viena să organizeze, la Arad, împreună cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, simpozionul aniversar care marchează cei cinci ani de existenţă a Centrului de Cercetare de la Viena.
În ce constă importanţa acestei conferinţe internaţionale?
Cristian Alunaru: Este adevărat că, de la promulgarea noului Cod civil român, în anul 2009, au avut loc în ţară diferite conferinţe privind noul cod, dar toate s-au rezumat la participarea unor specialişti exclusiv din România. Nici una din marile universităţi ale României nu a reuşit să organizeze o conferinţă internaţională care să concentreze asemenea personalităţi din întreaga Europă.
Amintesc numeroşi şi cunoscuţi profesori de la Universitatea din Viena: Rudolf Welser, Brigitta Zöchling-Jud, profesoara de renume european Tatjana Josipovic de la Universitatea din Zagreb, soţia Preşedintelui Croaţiei; Verica Trstenjak – Procurorul General al Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg; Dursun Kocer – Decan la Universitatea Kültür din Istambul; profesori de la marile universităţi europene: Jerzy Pisulinski şi Andrzey Maczynski de la Universitatea Jagiellonski din Cracovia, Jerzy Pocsobut – Varşovia, Lajos Vekas – Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta, Meliha Povlakic – Sarajevo, Josef Szalma – Novi Sad, Christian Takoff – Sofia, Jan Lazar -Trnava, Volodymyr Kossak -Ucraina, Zoltan Nemessanyi –Pecs etc.
Este vorba de membrii aşa numitului „Grup de cercetare de la Viena”?
Cristian Alunaru: Da, dar pe lângă ei participă şi alte importante personalităţi ale vieţii juridice europene. Subliniez contribuţia majoră la conferinţă a unor membri ai Institutului European de Drept (European Law Institute – ELI) cu sediul la Viena. Astfel, prof. univ. dr. Christiane Wendehorst de la Universitatea din Viena, care alături de mine este membră în Consiliul de conducere al European Law Institute, va prezenta unul din actualele proiecte ale Institutului, şi anume, unificarea pe plan european a contractului de vânzare cumpărare. Institutul este un organism academic de maximă importanţă, aflându-se sub înaltul patronaj al Doamnei Viviane Reding, Comisar European pentru Justiţie şi Vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Care este implicarea studenţilor la această manifestare academică?
Cristian Alunaru: Studenţii Facultăţii de Ştiinţe Juridice a UVVG, prin organizaţia studenţească ELSA, vor participa activ la conferinţă şi, în acest fel, vor putea să cunoască îndeaproape marile personalităţi ale lumii juridice europene, să le adreseze întrebări şi să stabilească legături internaţionale.
Când va avea loc conferinţa?
Cristian Alunaru: Dezbaterile conferinţei vor avea loc în Aula „Magna Universitaria” din Campusul Universitar „Vasile Goldiş” al UVVG, în perioada 13-15 septembrie. Cu această ocazie, Senatul Universităţii va acorda înaltul titlul de Doctor Honoris Causa al UVVG, d-lui profesor univ. dr. Rudolf Welser, conducătorul Centrului de Cercetare al Universităţii din Viena. Menţionez că această manifestare academică de prestigiu nu ar fi putut avea loc fără susţinerea şi implicarea totală a preşedintelui UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean şi a rectorului, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci.
Sunteţi noul decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul UVVG. Ce proiecte aveţi în vedere?
Cristian Alunaru: Având în vedere că cercetarea ştiinţifică este un criteriu esenţial la evaluarea Universităţilor din România, voi acorda o atenţie sporită acestui obiectiv. În acest scop, mă voi implica direct în organizarea unor manifestări academice internaţionale, de tipul simpozionului din septembrie uzând de importantele relaţii internaţionale pe care am reuşit să le stabilesc în decursul anilor.
Tematică de actualitate
Conferinţa are tematică de mare actualitate în contextul adoptării în ultima vreme a patru coduri importante pentru sistemul juridic al României. Spre deosebire de alte conferinţe naţionale organizate în ţară, tematica simpozionului nu se limitează la legislaţia română, ci va aborda şi problematica dreptului comparat făcând referiri la principalele legislaţii naţionale din Europa, precum şi la instrumentele Comisiei Europene, prin care se tinde la unificarea dreptului civil european.
„Suntem singura universitate din România, care are un membru în Consiliul de conducere al Institutului European de Drept”
Citiți principiile noastre de moderare aici!