ARAD. De la bal la spital. Aceasta este pățania a 12 persoane care au participat la Zilele Șimandului. Cele 12 persoane făceau parte dintr-un ansamblu de dansuri folclorice, ansamblu invitat la sărbătoarea localității. După ce au dansat pentru săteni, cei 12 au primit din partea organizatorilor o masă. Mai precis, un gulaș cu găluște. Au mâncat bine, după care au plecat spre casă. Doar că, la câteva ore de când au luat masa, toți au început să se simtă rău.
„În jurul orei 23:00 mi s-a făcut rău, aveam o stare de vomă. Am vorbit la telefon cu colegii din ansamblu și mi-au spus că nici ei nu se simt bine. Așa că am hotărât să plec direct la spital”, spune unul dintre tinerii care au rămas internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Arad. Iar gestul lui a fost urmat de toți folcloriștii care au mâncat gulașul.
După efectuarea primelor controale medicale, șapte dintre cei 12 tineri au fost internați în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean. „Avem șapte pacienți internați care suferă de toxiinfecție alimentară. Aceștia au ajuns la spital după ce au consumat mâncare gătită la Zilele Șimandului. Ei sunt tratați cu antiseptice intestinale și sunt în stare bună. Pentru ceilalți cinci nu a fost necesară internarea”, a declarat doctorul Alexandru Jivcovici, medic primar și șeful secției Boli Infecțioase.
Infecție de la bucătar
Cu toate că examenele și testele probelor de la pacienți nu au fost finalizate încă, medicii pot trage, prin prisma simptomelor, niște concluzii. „Pe baza simptomaticii prezentate, pacienții ar putea fi infectați cu un stafilococ. Ca atare, personalul care a pregătit și manipulat alimentele din care a fost făcută acea mâncare sau personalul care a gătit și împărțit mâncarea ar trebui investigat”, a spus doctorul Jivcovici.
Direcția de Sănătate Publică Arad (DSP) a demarat o anchetă pentru a afla cum s-a ajuns în situația în care șapte tineri sunt internați, iar alți cinci au primit tratament acasă, după ce au suferit o toxiinfecție alimentară.
„Au fost recoltate șapte probe bacteriologice care au fost trimise la laborator pentru a se stabili cauza toxiinfecției. Vom extinde ancheta epidemiologică și la personalul care a manipulat alimentele și mâncarea cu pricina”, a anunțat și Laura Nicolescu, directorul DSP.
Din localitate
Viceprimarul comunei Șimand a anunțat că mâncarea la ceaun a fost gătită de bucătari din localitate, fiind vorba despre gulaș cu găluște. Problema cea mai mare este reprezentată de faptul că nu doar cei 12 tineri au mâncat din acel produs. „Aproximăm că 300-350 de oameni au fost serviți cu acel fel de mâncare. Sperăm că nu vor mai apărea cazuri noi de toxiinfecție”, a spus Mircea Para, viceprimarul Șimandului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!