Luni au expirat detașările pe funcții în cazul directorilor de școli, iar cei peste 70 care au promovat concursul de ocupare a funcțiilor și au fost validați și-au preluat atribuțiile. În cazul a două școli importante din Arad – Liceul Naţional de Informatică şi Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” – nu a fost decisă conducerea, pentru că aici foștii directori nu au participat la concurs și nici nu au existat alte persoane nominalizate de consiliile profesorale pentru a ocupa posturile vacante prin detașare.
Ordin nou
Totuși, un ordin emis, vineri, de ministrul Educației, ar putea rezolva problema celor două școli arădene și a altor 600 de unități de învățământ din țară. Ordinul permite detașarea pe funcții inclusiv a celor care nu au promovat concursul, ceea ce era ilegal până acum.
„În vederea soluționării situațiilor pentru care nu s-au emis deciziile de numire în funcțiile de director și director adjunct prin detașare în interesul învățământului, situații raportate la data de 6.01.2017, prin derogare de la prevederile art. 24 alin. (1) din Metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, aprobată prin OMENCS nr. 5080/2016, în funcțiile de director și director adjunct rămase vacante după validarea rezultatelor concursului pot fi numite și persoanele care până la organizarea concursului au ocupat funcții de director sau de director adjunct în unitatea de învățământ respectivă și nu au participat la concurs sau au participat la concurs, dar nu au fost admise. Numirea prin detaşare în interesul învăţământului se realizează prin decizie a inspectorului şcolar general, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanei solicitate, până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârșitul anului şcolar 2016/2017”, arată ordinul ministrului Pavel Năstase.
Analiză la ISJ
Inspectorul școlar general, Claudius Mladin, ne-a declarat că, în urma apariției ordinului, cel mai probabil la Liceul Național de Informatică va rămâne aceeași conducere, respectiv directoarea Maria Pașcalău și cei doi adjuncți pe care i-a avut.
În cazul directoarei de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, Michaela Borza, situația este ceva mai complicată, pentru că aceasta a devenit incompatibilă cu funcția după ce soțul său a promovat un concurs și ocupă o funcție de inspector școlar de specialitate în cadrul ISJ Arad.
Situația va fi analizată în Consiliul de Administrație al ISJ, urmând să se se găsească o soluție pentru ocuparea postului vacant de la „Aurel Vlaicu”.
Nu se aplică retroactiv
Pentru că mulți foști directori care nu au promovat concursul ori nu s-au prezentat și-au făcut speranțe că ordinul îi va salva și își vor păstra fotoliile, șeful ISJ a ținut să clarifice problema: „Ordinul nu se aplică retroactiv, ci doar începând cu 6 ianuarie. Intră în discuțiie posturile vacante de la această dată, iar toți cei care au promovat concursul și au fost validați și-au preluat deja atribuțiile”.
Directori validați
În urma concursului de ocupare a funcţiilor vacante, care a inclus trei probe, 86 de candidați au promovat, 71 pentru funcția de director și 15 pentru funcția de director adjunct. Rezultatele au fost validate de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean, iar noii directori vor avea un mandat de patru ani, după ce au încheiat contract de management administrativ-financiar cu primarul sau președintele Consiliului Județean și contract de management educațional cu inspectorul școlar general.
Citiți principiile noastre de moderare aici!