De aproape un deceniu, statul român se chinuie să amenajeze grupuri sanitare la Liceul Tehnologic Beliu, unde învață aproximativ 500 de copiii de școală primară, gimnaziu și liceu. Aici, generații întregi de elevi au avut dreptul doar la latrine, numite și ”toalete turcești”, pentru că nu au nici măcar closet, decât o gaură deasupra căreia copiii trebuie să stea pup. De 40 de ani, de când a fost ridicată școala, civilizația nu a ajuns aici, deși autoritățile locale au făcut numeroase demersuri, după 1990, să obțină finanțare.
Din vremea lui Tăriceanu
În urmă cu un deceniu, Guvernul României a decis să le ofere condiții decente și elevilor din Beliu. A fost aprobată finanțarea pentru construirea unui nou corp de clădire, lipit de școală, în care să fie amenajate grupurile sanitare. Lucrările au început în 2007, pe vremea premierului Călin Popescu Tăriceanu, dar au înaintat cu viteza melcului, iar după trei ani au fost oprite, pentru că a intervenit criza economică și au fost tăiate finanțările de la București. În 2010, Guvernul a decis să se retragă din proiect, transferând administrației locale imobilul construit în roșu.
”Este o mare rușine”
Primăria Beliu nu și-a permis să continue lucrările, investiția fiind estimată la 700.000 de lei, așa că de atunci nu s-a mai făcut nimic. ”Este vorba de o clădire pe două nivele, în care vor fi patru grupuri sanitare pentru școală. Este o investiție mare, pentru că acum nu există nici instalațiile de apă, iar finisajele sunt foarte scumpe. Am făcut o nouă solicitare la Guvern, recent, pentru a primi finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Dacă suntem norocoși, în toamnă obținem fondurile, dar noul an școlar ne va prinde tot cu toaletele turcești care existau și când am fost eu elev, ceea ce este o mare rușine. Am așteptat prea mult pentru a intra în rând cu lumea, trebuie să ne aloce aceste fonduri”, a declarat primarul comunei, Coraş Emanuel Horhat.
Cu puțin noroc, la anu’
Primăria Beliu a solicitat Guvernului, în total, 2,9 milioane de lei, bani care vor fi folosiți atât pentru finalizarea toaletelor, cât și pentru alte lucrări la școală, precum la acoperiș și realizarea instalației de încălzire centralizată. În cel mai bun caz, lucrările pot fi reluate la începutul anului viitor, iar în toamna anului 2017 elevii ar putea avea, pentru prima dată, toalete moderne.
Citiți principiile noastre de moderare aici!