File de istorie
După o tradiţie locală, se spune că mănăstirea ar fi o ctitorie a credincioşilor din împrejurimi. Legenda mărturiseşte că un taur din turma unui păstor a scos la iveală, dintr-o movilă de pamânt, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, iar pe locul unde s-a descoperit icoana a luat fiinţă Mănăstirea.
Pentru a confirma datele tradiţiei, se mai păstrează şi astăzi, în biserica mănăstirii, capul taurului care a descoperit icoana, precum şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.
Prima atestare documentară despre existenţa mănăstirii o avem din anul 1177, iar informaţiile unor istorici locali vorbesc despre existenţa unor „calugări greci’’ (ortodocşi), la Hodoş-Bodrog, încă din sec. al XI-lea.
Actuala biserică datează din a doua jumătate a sec. XIV, fiind construită în stil bizantin triconc, din piatră şi cărămida romană. În interior este împodobită cu pictură „a fresco’’ din anul 1658, de către pictorul Nicodim Diaconul. Restaurări ale picturii s-au făcut între anii 1938-1940 de către pictorii At. Damian şi C. Cenan şi între anii 2009-2010 de către restauratorii Adriana Scarlatescu şi Marius Oprea.
Slujbe de Paști
La marele praznic, veți avea parte de un program de slujbe special: Vineri, 18 aprilie – Ceasurile Împărăteşti (ora 9:00), Procesiunea DRUMUL CRUCII (ora 10:30), Taina Sfântului Maslu (ora 12:30),Vecernia şi Punerea în Mormânt (ora 17:00), Denia cu PROHODUL DOMNULUI (ora 19:00), Taina Sfântului Maslu (ora 23:30); Sâmbătă, 19 aprilie – Acatistul zilei; Ceasurile; Liturghia Sfântului Vasile cel Mare (de la ora 8:00), SLUJBA ÎNVIERII (de la ora 24:00)
Citiți principiile noastre de moderare aici!