Mai sunt doar câteva zile până la Paşti, astfel că prin pieţe şi târguri e forfotă mare. Arădenii își fac rezerve de provizii, iar cei mai pofticioși țin cu tot dinadinsul să aibă pe masă carne de miel. Autoritățile sanitar-veterinare avertizează, însă, populația să fie cu băgare de seamă și să cumpere doar din unitățile autorizate. Şi asta pentru a evita toxiinfecțiile amimentare și pentru a nu vă petrece sărbătorile prin spital. Pentru că este necesar ca mieii să fie sacrificați doar în locurile verificate și încuviințate de către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad – DSVSA.
Prețurile pot să scadă
Dacă vorbim despre preţuri, în municipiu carnea de miel se vinde cu 25 de lei kilogramul în Piața Mihai Viteazul și Piața Catedralei. Prețul ei ar putea, însă, să scadă, în zilele următoare. „Se vând, se vând mieii. Noi vindem aici, în Piața Mică, de peste 30 de ani. Prețul este de 25 de lei, dar e posibil sa scadă, mâine, poimâine”, a declarat o vânzătoare pentru Jurnal arădean/Aradon. În județul Arad, DSVSA a autorizat doar câteva piețe în care se pot comercializa miei. „În Arad avem trei puncte de sacrificare autorizate de noi, respectiv la Şiclău, Horia și la Caporal Alexa. Pentru vinderea mieilor vii avem trei piețe la Pâncota, Chişineu-Criş şi Beliu. Eu am facut apel catre Prefectură şi CJA, cu rugamintea ca toate primăriile să fie înștiințate că pot să ceară autorizare temporară a spațiilor pentru sacrificarea animalelor, dar răspunsul, din partea celor 78 de comune, nu a fost pentru astfel de nevoi, așa că au ramas doar cele amintite mai sus”, a declarat Viorel Agud, directorul executiv al DSVSA Arad.
Controale în piețe
În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, în perioada sărbătorilor pascale, autoritățile vor efectua controale. „Sfătuiesc populația să achiziționeze carnea de miel și produse de sezon, respectiv ouă, carne, lapte sau băuturi, numai din unități autorizate sanitar-veterinar. Rog populația să nu cumpere din căruțe, portbagaje, de pe marginea drumului sau din alte locuri similare, în speranţa că pot cumpăra cu un preț mai mic, pentru că se pot îmbolnăvi grav”, a completat Agud. Astfel, medicii veterinari din cadrul DSVSA Arad vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică şi vor sancţiona orice încălcare a prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare, mai ales că în județul Arad, doar trei primării din 78 au solicitat autorizarea punctelor de sacrificare a mieilor.
Vor asigura permanența
La circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi la circumscripţiile sanitar-veterinare zonale, în perioada 14 aprilie – 3 mai, va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Va fi afişat programul de lucru și persoana responsabilă. Numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare este 0257-280760,0257.280761.
Citiți principiile noastre de moderare aici!