ARAD. Vestea că o elevă de la Liceul Pedagogic „Dimitrie Țichindeal” s-a clasat pe primul loc la faza pe țară a Olimpiadei de Matematică ne-a încântat și ne-a surprins. Ne-a încântat pentru că, de mulți ani, nici un elev arădean nu a mai reușit să ajungă pe podium la etapa națională a competiției; ne-a surprins pentru că performanța a fost obținută în clasa a V-a, când experiența concursurilor este abia la început, și mai ales punctajul maxim obținut (adică toate cele patru puncte rezolvate, în condiția în care, la „națională”, de multe ori, cu 2-3 probleme făcute poți obține aurul).
„Vrăjitorul cifrelor”
Au fost și motivele pentru care am dorit și noi să o cunoaștem pe Iulia Cristina Șodinca, eleva din clasa a V-a A de la Liceul Pedagogic „D. Țichindeal”, cea care a adus bucurie părinților, mândriei școlii și dascălilor ei și, de ce nu?, prestigiu orașului Arad. Ne-am dat întâlnire în biroul prof. Sorin Haiduc, directorul liceului. Și a venit însoțită de profesoara ei de matematică, Adriana Crucean. A adus cupa, medalia, diplome…
Am vrut să aflăm, mai întâi de toate, când a început pasiunea pentru matematică. Veselă și sigură pe ea, Iulia ne-a răspuns: „Cred că m-am simțit atrasă întotdeauna de cifre. În clasa a IV-a, la sfârșitul anului școlar, am primit de la doamna învățătoare, Petronela David, diploma de «Vrăjitorul cifrelor»”
Mai multe premii
Și au venit competițiile… „În clasa a IV-a – ne povestește Iulia Cristina Șodinca – am participat la concursul «Evaluare în educație» și am obținut locul I pe județ. În acest an școlar am participat la Concursul Internațional de Matematică TMMATE, la Timișoara, și am luat prima mențiune. Au urmat apoi fazele Olimpiadei școlare de Matematică și prima poziție la etapa județeană mi-a dat dreptul să particip la Concursul Interjudețean «Traian Lalescu» (pe care l-am câștigat) și la faza națională a Olimpiadei (care a avut loc la Sibiu). Iar în luna aceasta voi participa, în București, la barajul concursului «Cangurul matematician»”.
Cum au fost problemele la „națională”? „La început mi s-a părut că voi face doar jumătate din punctaj – ne-a mărturisit olimpica. Dar, pe parcurs, am reușit să înțeleg și enunțurile la celelalte două probleme și să le rezolv”.
Greu, dar a meritat
A fost grea munca pentru această performanță? Primim răspunsul: „Încă de la începutul anului școlar, pe lângă pregătirea de la clasă, eu și colegii mei pasionați de matematică am început (sâmbăta dimineață, la școală) pregătirea pentru olimpiadă cu d-na prof. Adriana Crucean. Pregătirea a devenit mai intensă înainte de concursul TMMATE, și cel mai mult înainte de faza națională a Olimpiadei de Matematică – uneori chiar 8 ore pe zi – dar a meritat”.
Pasiuni
Pe lângă matematică, Iulia Cristina Șodinca este pasionată de engleză (a obținut locul I la faza județeană), de limba română (a fost pe locul II la concursul național „+ – Poezie”) și de șah (sport ce i-a adus multe premii).
O performanță care obligă
Profesoara Adriana Crucean (fostă Cocoș) s-a remarcat, de multă vreme, ca o descoperitoare de talente în ale matematicii și ca o îndrumătoare spre performanță (prin pregătirea acestora). Corina Panda, ajunsă în lotul lărgit al României pentru Balcaniadă, Cătălin Cioba și Cristian Panda, premiați la „națională”, sunt câteva exemple de care, poate, vă mai amintiți.
Cum a fost ultima descoperire? „În urma pregătirilor pe care le fac suplimentar la clasă, mi-am dat seama că Iulia are aptitudini deosebite pentru matematică – ne-a spus prof. Adriana Crucean. Prin multă muncă, perseverență, au început să se vadă rezultatele la primul concurs la care a participat: TMMATE”
Cum este Iulia? „Este un copil serios și este o plăcere să lucrezi cu un astfel de elev – mărturisește profesoara. Prin multă muncă am obținut acest rezultat și prin mai multă muncă trebuie să ne menținem acolo sus”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!