ARAD. An de an Zilele Maghiare Arădene sunt un bun prilej pentru comunitatea maghiară din Arad de a-și face cunoscute tradițiile și cultura. Și în acest an manifestările încep cu două săptămâni înainte de momentul culminat și anume ziua de 6 octombrie și comemorarea generalilor maghiari pașoptiști.
Programul detaliat
Iată programul evenimentelor pus la dispoziție de către UDMR Arad: *22 septembrie – Experidance – Legenda împărătesei Sisi – Sala Sporturilor; ora 18.00; * 24 septembrie – concert pentru copii – sala Toth Arpad – ora 11:00; PreFilmtettFeszt – Și nici cu tine – Casa Jelen; ora 19:00; *25 septembrie – Casa Jelen, ora 11:00 – lansare de carte, întâlnirea generațiilor; târg artizanal în Parcul Reconcilierii; activități pentru copii și teatru – Parcul Reconcilierii; turul orașului în limba maghiară – orele 13:00; 15:00; 17.00.
A doua săptămână începe cu proiecție de film la Casa Jelen – 27 septembrie, ora 19:00 și continuă marți, 28 septembrie cu evenimentul ce va marca 20 de ani de la înființarea Irodalmi Jelen, de la ora 18:00 tot la Casa Jelen. Miercuri, 29 septembrie se va prezenta volumul „Darabokra tepve” de Boszormenyi Zoltan la Casa Jelen de la ora 18:00, iar joi la Sala Clio va avea loc o expoziție tot de la ora 18:00. Vineri, 1 octombrie, la Palatul Cultural se va desfășura Conferința istorică „Drumul generalilor”, iar sâmbătă la Cetatea Șiria se va porni „Pe urmele strămoșilor”. Tot sâmbătă va mai avea loc și un atelier de dezvoltare a inteligenței emoționale cu Annamaria Kadar la Casa Jelen de la ora 18:00.
Duminică, 3 octombrie la Casa Jelen va fi un nou eveniment PreFilmetettFeszt – Versuri pocite de la ora 19:00.
Ultimele zile vor începe cu o cafenea a femeilor și un spectacol susținut de Ansamblul popular Bekesc de la ora 19:00 la Teatrul Clasic Ioan Slavici. Marți, 5 octombrie, de la ora 18:00 tot la Teatrul din Arad va avea loc o premiera festivă – Magyar Golgota.
Miercuri, 6 octombrie manifestările vor începe la ora 16:00 în Piața 13 Generali (obeliscul din Subcetate) printr-o comemorare și depunere de coroane. Slujba religioasă va avea loc de la ora 17:30, iar de la ora 19:00 festivitățile comemorative se vor muta în Parcul Reconcilierii.
Organizatorii au mai transmis că toate evenimentele se vor desfășura în conformitate și cu reglementările COVID-19 în vigoare.
Trimite articolul
XMama mia ce distantare sociala e acolo.!
Si ne mai miram ca se infecteaza lumea. !
Să meargă să își serbeze ziua în ligheanul ăla numit Balaton acolo să se ducă, nu aici!!!
-
Și noi maghiarii existam în arad
-
Iar tu poti sa ti-o serbezi pe “fluviul” Muresel din spatele grotei in care hibernezi indiferent de anotimp.
Huo!!
-
Mă întreb dacă exista Comunitate Română în Arad care să-și serbeze activitățile culturale în acest oraș!! Ma gândesc și la circul rasist pe care l-au făcut arădenii cu ocazia meciului cu Rapid!! Măi arădenilor, ați rămas cu nostalgia grofilor!!! Nu știți sa respectați nimic!!
De ce au bagat elevii din clasele mici in multimea de privitori expunandu-i la infectare? Ce zice Inspectoratul scolar ? Alo ! Aude cineva ? ( DSP , etc)
-
Vor avea loc.
Deci poza este din trecut.-
Lasa-i ca nu-si dau seama ce spun ! Minte le mai trebuie, altceva……………nimic. Sa se afle si ei in treaba.
-
-
Treaba din cate vad incepe maine, deci poza ii din anii trecuti.
-
sunt poze mai vechi..dinainte de pandemie…evenimentele incep abia zi..e ora 9..doar nu credeti ca s-au desfasurat atatea deja?!cel care a scris articolul s-a pripit cu niste poze vechi
oare cum sarbatoresc asa ceva ( de ex. ziua nationala) romanii ce traiesc in Ungaria Serbia sau Ucraina? ha?
-
Du-te sa vezi la Gyula,Mecherechi,Chitighaz,etc.
-
Mă întreb dacă exista Comunitate Română în Arad care să-și serbeze activitățile culturale în acest oraș!! Ma gândesc și la circul rasist pe care l-au făcut arădenii cu ocazia meciului cu Rapid!! Măi arădenilor, ați rămas cu nostalgia grofilor!!! Nu știți sa respectați nimic!!
-
“comemorarea generalilor maghiari pașoptiști” aia batuti mar de Avram Iancu prin muntii Apuseni, cu armatele decimate ca apoi sa fie incercuiti de austrieci :)))
-
Esti varza la istorie. În publicistica românească imaginea celor 13 generali a fost adesea confundată cu cea a lui Józef Bem, generalul polonez care a condus confruntările din Munții Apuseni, în care s-au ciocnit trupele revoluționare maghiare cu armata imperială austriacă, de partea acesteia din urmă aflându-se și trupele lui Avram Iancu.