Situaţie cel puţin interesantă la Primăria comunei Cărand. După ce la sfârşitul lunii ianuarie primarul Pavel Cialma a fost declarat incompatibil prin sentinţă definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, urmând să-şi piardă mandatul de primar, aflăm acum că localitatea rămâne şi fără viceprimar! Prefectura a anunţat miercuri că „prefectul județului Arad, Cosmin Pribac, a emis un Ordin prin care se constată încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Cărand al domnului Costuț Gligor. Acesta ocupa și funcția de viceprimar al Comunei Cărand.” Prefectul a luat această decizie „ca urmare a sesizării Organizației Județene Arad a Partidului Social Democrat privind retragerea sprijinului politic pentru domnul Costuț Gligor.” Ordinul poate fi atacat la instanța de contencios administrativ în termen de zece zile de la comunicare.
PRM sau PSD?
În locul consilierului Gligor Costuț, în Consiliul Local al comunei Cărand ar urma să intre „următorul pe listă”. Aici intervine însă o întrebare: următorul de pe lista cărui partid? Căci Gligor Costuț a fost ales consilier local pe lista Partidului România Mare, trecând la PSD ulterior, pe baza celebrei Ordonanţe 55. Deşi social-democraţii de la judeţ i-au retras acum sprijinul politic, Costuţ rămâne ales din partea PRM. Deci „următorul pe lista PRM” ar fi îndreptăţit să devină consilier local la Cărand.
Interpelată pe acest detaliu, Prefectura, prin vocea purtătorului de cuvânt, Lucian Cozma, invocă art.100 alin.33 din Legea 115/2015, care spune: „Candidatii înscrişi în liste, care nu au fost aleşi, sunt declaraţi supleanţi în listele respective. În caz de vacanţă a mandatelor de consilieri aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste dacă, până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din partea cărora au candidat supleanţii confirmă în scris, sub semnătura conducerilor judeţene ale partidelor politice sau ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, că supleanţii fac parte din partidul politic respectiv sau din organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale.”
„Traducere”
În traducere liberă, lucrurile sună în felul următor: în locul consilierului demis ar trebui să intre „următorul de la PRM”. S-ar putea să nu intre „următorul de la PRM” doar dacă PRM transmite o adresă în care spune că supleantul nu mai e membru de partid. Şi dacă nu se mai găsesc nici alţi membri de partid, atunci Consiliul Local ar putea rămâne incomplet (cu un loc în minus).
„Aşteptăm comunicarea din partea secretarului comunei Cărand şi, în urma analizei actelor privind ocuparea locului de consilier vacantat, ne putem pronunţa exact” – precizează Lucian Cozma, purtător de cuvânt al Prefecturii Arad.
Noul viceprimar… primar
De ce e atât de important cine intră în Consiliul Local? Pentru că, în funcţie de culoarea politică a acestuia, în funcţie de majoritatea creată, va fi desemnat noul viceprimar al comunei. Iar noul viceprimar va prelua şi prerogativele primarului, atunci când acesta va fi demis. Pentru că asta urmează…
„Prefectura aşteaptă o comunicare din partea Agenţiei Naţionale de Integritate privind primarul, prin care să se arate că raportul lor de evaluare a rămas definitiv prin sentinţa Înaltei Curţi. După ce primim comunicarea respectivă, se va emite ordin de prefect prin care se va constata încetarea mandatului primarului” – explică purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma.
Culoare politică
Jocurile politice vor avea un rol important în desemnarea viitorului conducător al comunei Cărand. În prezent, culoarea politică a Consiliului Local (fără viceprimar) arată în felul următor: 3 PNL, 2 UNPR, 1 PMP, 1 PSD şi încă un consilier ales pe listele USL care, deşi PNL-ist, acum pare a fi de partea PSD-UNPR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!