Lovitură de teatru în cazul celor aproape 180 de căprioare (după ultimele leşuri descoperite) găsite moarte pe terenurile agricole din mai multe părţi ale judeţului. Cu toate că multe instituţii şi specialişti susţineau că decesul animalelor sălbatice putea fi cauzat de otrava pentru şoareci aruncată pe câmp de o societate agricolă, ar putea exista o altă cauză. Se pare că nu doar otrăvurile conţin substanţa posibil criminală.
Până acum au fost depistate substanţe din seria compuşilor cumarinici care ar putea cauza moartea. Pe surse, se pare că aceşti compuşi se găsesc deopotrivă în otrăvurile pentru rozătoare cât şi în substanţele cu care se tratează grâul pentru semănat sau în plantele dezvoltate deja, dar tratate împotriva dăunătorilor. Reprezentanţii Gărzii de Mediu arădene evită, ca de altfel şi alte instituţii implicate în anchetă, să dea verdicte clare cu privire la cauzele morţii animalelelor.
„Nu ne putem pronunţa încă pe acest subiect. Totul depinde de rezultatul analizelor de la Bucureşti. Garda de Mediu a acţionat împreună cu Poliţia pentru a aduna probe ce vor fi folosite în procesele aflate pe rol. Inspectorii noştri au fost pe teren şi vor fi şi în continuare dacă vor mai apărea şi alte leşuri”, a precizat Monica Jitariu, şefa Gărzii arădene.
Cunoscutul om de afaceri Dimitrie Muscă a acceptat să vorbească pentru protv.ro despre acuzele care îi sunt aduse faţă de moartea a peste 180 de animale, dintre care 178 de căprioare. Preşedintele Combinatului Agroindustrial Curtici (CAI) recunoaşte că nenumăratele cadavre de animale au fost descoperite pe câmpurile administrate de el, dar că nu otrava este de vină, ci o posibilă molimă.
„Folosesc aceleaşi plicuri cu otravă din 2003 şi nu am avut niciun incident, nicio căprioară moartă. Am pus cantităţile legale, nu mai mult. Vă daţi seama cât ar trebui să mănânce o căprioară ca să moară otrăvită, că substanţa e pentru şoareci. Acum mor pe capete, iar autorităţile nu-şi pun deloc problema că ar putea fi o molimă. Dacă e o epidemie, ceva, sunt ameninţate şi animalele de fermă şi totuşi nu se iau măsuri”, a declarat Dimitrie Muscă.
Prea multe
Omul de afaceri vorbeşte şi despre pagubele produse de animalele sălbatice pe terenurile sale. Muscă spune că aceste căprioare s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani şi că produc pagube importante pe câmpurile cultivate cu cereale. „Am socotit pierderi de 800 de tone de grâu anual provocate de căprioare. Şi cei de la fondurile de vânătoare sunt vinovaţi pentru că nu le dau să mănânce, aşa că animalele vin pe câmpuri şi consumă ce găsesc”, declară omul de afaceri arădean.
Alte leşuri pe câmp
Alte zece căprioare moarte au fost descoperite pe terenurile agricole din apropierea DN 79, între Andrei Şaguna şi Şimand. S-a constituit din nou o echipă operativă formată din inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi ai Poliţiei, care va cerceta acest nou caz de decese în rândul căprioarelor. Dar Dimitrie Muscă anunţă că numărul cadavrelor va creşte foarte mult în următoarele zile. „Alte 40 de cadavre vor fi descoperite în următoarele zile. Angajaţii mei le-au văzut deja pe terenurile agricole”, spune Muscă. Omul de afaceri recunoaşte deopotrivă că a fost vizitat de oamenii legii care i-au pus întrebări referitoare la substanţele folosite pentru combaterea rozătoarelor. Autorităţile au deschis până acum trei dosare penale care stagnează din lipsa probelor concludente aşteptate de la Bucureşti.
Bilanţul tragediei
Numărul leşurilor de căprioare se ridică acum la peste 178 de capete la care se adaugă şi alte vieţuitoare găsite moarte pe aceste câmpuri. Primele au fost descoperite la finele anului trecut pe câmpurile de la Olari, Şimand şi Dorobanţi, iar în această lună au fost depistate la Iratoşu.
„Alte 40 de cadavre vor fi descoperite în următoarele zile” (Dimitrie Muscă)
Citiți principiile noastre de moderare aici!