ARAD. Timp de șase lui Inspectoratul Teritorial de Muncă va fi cu ochii pe firmele care desfășoară activități în domeniul investigații și protecție. Practic, vorbim de firmele de pază, iar acțiunea amplă de control a început în luna august și va fi finalizată la începutul lunii februarie 2020. De ce au ales inspectorii de muncă să descindă la firmele de pază? Pentru că, se pare, există o incidență crescută a deceselor din cauze patalogice în rândul angajaților din acest sector. Astfel că inspectorii în muncă vor controla securitatea și sănătatea în muncă la angajatorii din domeniul investigații și protecție.
„Această acțiune cuprinde trei etape și este motivată în principal de numărul mare de evenimente înregistrate la nivel național, în care au fost implicați agenți de pază care au decedat din cauze de natură patologică. În ceea ce privește județul Arad, dacă în anul 2018 au fost înregistrate două decese în rândul agenților de pază, în acest an, până la această dată, din cele șase evenimente comunicate Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad de către angajatorii ce-și desfășoară activitatea în acest domeniu, trei au avut ca rezultat decesul angajatului din cauze de natură patologică”, a explicat inspector șef ITM Arad, Ecaterina Isac.
Ce înseamnă decesele din cauze patologice? Practic, angajați ai firmelor de pază au suferit anevrisme cerebrale, atacuri cerebrale sau chiar infarcte. Și, deși aceste decese nu au putut fi catalogate ca accidente de muncă, ITM a decis să înceapă acțiuni de control.
Personal calificat
„Cu ocazia vizitelor efectuate atât în obiectivele de pază cât și la sediile angajatorilor, s-a pus accentul, în special, pe conștientizare, pe importanța folosirii în astfel de activități a personalului calificat posesor de atestat profesional, pe efectuarea periodică a examinărilor clinice de laborator sau paraclinice impuse prin Fișa 144 – Agent de pază din H.G. nr. 355/2007 și, nu în ultimul rând, pe supravegherea corespunzătoare a activității desfășurate de lucrători, atunci când aceștia desfășoară activități în condiții de izolare. S-a procedat, totodată, și la verificarea respectării normelor legale în materie, astfel că, în situațiile în care au fost constatate deficiențe, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni”, a mai arătat Isac.
Mai mult, în cazul angajatorilor unde s-au descoperit deficiențe, ITM Arad a dispus peste 20 de măsuri de remediere, a căror ducere la îndeplinire va fi verificată în luna noiembrie, când se va derula a doua etapă a acestei acțiuni.
Amenzi între 5 și 10 mii
„Atragem atenția factorilor implicați că neîndeplinierea sau îndeplinirea parțială a măsurilor dispuse de inspectorii de muncă la termenele stabilite de aceștia constituie contravenție, fapta fiind sancționată cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei”, a concluzionat inspector șef, Ecaterina Isac.
Trimite articolul
XSunt majoritatea pensionari si bolnavi.
Normal ca sunt doar persoane mai în vârstă care au ramas fara loc de munca si nu mai pot sa se angajeze pe alte posturi dar nici nu sunt scosi la pensie ! Ar trebui ca femeile sa iasa la pensie la 55 de ani iar barbatii la 60 .
Așa ar trebui dar partidul lui Dragnea de culoare roșie a mărit vârstă de pensionare la 65 de ani.Bine la unii favorizati se poate și la 39 de ani.
Poate verifica ITM- ul și câte ore de munca pe luna prestează agenții de pază, dacă le sunt plătite orele suplimentare, sporurile de noapte, sâmbetele și duminicile precum și sărbătorile legale
Buna, Andreea , iarasi esti la inaltime cu tema articolului aleasa, bravo, felicitari! ! Ar trbui mai dese aceste articole privind securitatea oamenilor de rând , adica a angajatilor ale unor societati de paza care îi plateste asa cum îi plateste…si îi exploateaza până la epuizare unele , societati nu toate care întarzie si cu plătile salariilor, obligându- sa munceasca intre 8 si 16 ore adica până la epuizare , extenuare am fost martor de-a lunhul timpului la mai multe cazuri de extenuare fizica; unul de infart, altul de criza, diabetica,altul de lesin…cine mai stie exact cauza exactă! Toate s-au intamplat in incintele unor mari supermarketuri , am mai intrat in vorba cu unii dintre ei de aceia cunosc orele de munca si conditiile de salarizare, nu mai zic ca la Metro in urma cu vreo 2- 3 ani mi s-spus ca in loc de bonuri de masa li se dă agentilor de paza …..alimente expirate ! Le scoate afara din magazin intr-un cos si li s- a spus sa ia , da nu multe, asa cu bun simț (!!!) ca se vede pe camere ! Si salariul era de 1000 lei in mânâ ! Si lucra 115 ore zilnic, nu stiu daca si acum e tot la fel dar in conditiile astea este forma de sclavagism la care unii de nevoie …semneazâ, dar asta nu inseamna ca trebuie lăsati in voia sortii, de catre organele abilitate in acest caz ITM – ul si să să speram ca nu se vor spăla pe maini de ei cum au facu in alte cazuri (dar o lasam pe alta dată)lăsându-i pe altii sa profite de ei si sa se imbogătească.
si in general am intalnit doar pensionari
si multi lucreaza nici nu stiu cate ore zi si noapte si iar in continuare sau abia ajung acasa si iar ii cheama…
deci?
ca deh, daca nu stiu carte, ii pot abuza cat vor
Singurii vinovații sînt acesti angajati la ,, stat ,, din instituția denumită pompos ,, inspectorat de munca ,, , care daca ar fi făcut ceea ce era trecut în fișa postului multe necazuri ale angajaților , si nu numai cei care lucrează la aceste companii de pază, ar fi evitate , urmăriți site uri de anunturi , publi si olx, scrie direct în anunț, 240 de ore pe luna , salar între 1200 și 1500 , deci la o norma si jumatate , nu mai vorbim de spor de noapte , zile de sărbători legale , sîmbătă si duminica , ore suplimentare , dar acesti ,, inspectori ,, nu vad , sînt foarte ocupați.
ITM sa faca bine sa verifice toate firmele cu servicii non-stop ca sa vada cum sant platiti angajatii care muncesc sambata , duminica , noaptea . Si nu la birou …ci sa vorbeasca cu angajatii !