Aşa începe povestea arădencei care ne-a scris: „Buna ziua, numele meu este Bianca, fac parte din familia îndurerată a unei paciente recent decedate în urma infectării cu COVID, mai exact, decesul 693. (…) Menţionez de la bun început faptul ca suferea, într-adevăr, de toate bolile menţionate (…), suntem conştienţi că toate acestea i-au agravat starea, dar în acelaşi timp, avem multe semne de întrebare. Am ataşat un document cu gândurile noastre (…). Nu va schimba cu nimic situația în care suntem în momentul de față, sperăm doar că vom primi niște răspunsuri. Poate va influența oamenii să fie mult mai precauți, sau îi va ajuta pe alții care probabil se află în situația noastră (deși mi-ar plăcea să cred ca suntem un caz izolat)”.
Mai jos veți putea citit tristul, dar elegantul document atașat, pe care am decis să-l publicăm tocmai pentru faptul că iese din tiparul poveștilor cu care ne-am obișnuit pe vreme de COVID. Scrisoarea arădencei nu e plină de acuze, nici de ură, nu are dramatismul înflorit al multor povești în vreme de pandemie, ci e un text scris cu inima, plin de întrebări pe care ni le-am pus fiecare dintre noi, poate, și la care încă nu am primit răspunsuri. O poveste cu nostalgii, vinovăţii şi multe întrebări, prea multe întrebări fără răspuns.
„Fiind o familie numeroasă, obişnuiam să ne strângem toţi la mesele de sărbători. Rudele venite din străinătate se bucurau de revedere în timp ce noi, nepoţii veşnic distraţi, stăteam cuminţi şi ascultam întrebările clasice: <ai gagic/ă?>,<tu când te măriţi?> sau <când ai de gând să ne faci un nepoţel?>.
Acum suntem toţi strânşi pe un grup de Whatsapp şi <am participat> de la distanţă, la înmormântarea bunicii noastre, diagnosticată pozitiv pentru virusul care fură tot mai multe suflete. Nu doar sufletele celor care mor, ci şi ale tuturor celor care privesc neputincioşi la cum escaladează situaţia.
Ne gândeam că am fost precauţi, am purtat mască, mănuşi, iar ea fiind bătrână, a fost vizitată pe rând în ultimele două săptămâni, pentru provizii sau îngrijiri, toate justificate. În total, o mână de oameni care acum trăiesc cu un sentiment de vinovăţie şi multe semne de întrebare.
Suntem toţi izolaţi, asteptăm să treacă termenul de 14 zile. Niciunul dintre noi nu va fi testat, pe baza lipsei simptomelor, nici măcar verişoara mea care este însărcinată. Iar dacă până acum aşteptam să treacă zilele în speranţa că se va face bine, astăzi singura dorinţă pentru <libertate> este cea de a duce flori la un mormânt. La cea care ne-a fost bunică, mamă, cea care ne certa atunci când ne loveam, sau se supăra când nu mâncam tot din farfuria umplută excesiv. Ne-a vegheat nopţile, când ne ieşeau primii dinţişori, sau ne-a învăţat să ne facem cruce când treceam prin faţa Bisericii. Din păcate, nu am putut să îi spunem pentru ultima dată că o iubim şi nici să ne cerem iertare pentru toate momentele în care s-a simţit singură, pentru că eram prinşi în avalanşa de activităţi zilnice în care ne-a adâncit viaţa.
Sunt conştientă că nu suntem singurii în această situaţie, toţi suntem afectaţi şi suferim, dar, în acelaşi timp, avem zeci de întrebări care ne macină, şi ştim că nu le vom găsi răspunsul.
Încerc să evit toate articolele legate de nebunia creată de acest virus şi totuşi nu mă pot stăpâni.
Văzând atâtea cazuri, probabilităţi şi păreri, scenariile din capul meu o iau razna şi acoperă liniştea asurzitoare din casă, linişte aşternută de când au sunat cei de la spital.
Dacă ea a fost internată în data de 23 şi confirmată pozitiv o zi mai târziu, se justifică termenul de 14 zile de izolare al celor care am avut contact cu ea, având în vedere ca nu vom fi testaţi?
Aici aş vrea să corectez informaţiile apărute în presa, noua ni s-a comunicat rezultatul în data de 24, seara. În cursul zilei respective, eu, personal am avut două convorbiri telefonice cu cei de la spital, de fiecare dată mi s-a spus că nu a ajuns rezultatul (un apel efectuat la ora 12:30, altul în jurul orei 18:00).
Dacă specialiştii spun că perioada de incubaţie este de 14 zile, şi presupunem ca toţi suntem negativi, de la cine a luat, având în vedere că nu a ieşit din casă şi suntem singurii care am mers la ea?
Dacă exista cazul în care rezultatul este pozitiv o perioadă îndelungată, respectiv 60 de zile, simptomele fiind existente doar în primele zile, iar noi nu suntem testaţi, cu ce garantează această perioadă de izolare că nu suntem pozitivi asimptomatici şi că după aceste 14 zile nu putem transmite virusul mai departe?
Dacă nu suntem testaţi, de unde ştim că familiile cu care locuim în perioada izolării sunt în siguranţă, că nu le-am transmis virusul, virus pe care, la rândul lor, îl pot da mai departe?
Care este procedura unei anchete epidemiologice dacă în momentul primirii unui rezultat pozitiv nu sunt testaţi toţi contacţii pacientului?
Dacă nu se identifică persoana de la care pacientul s-a îmbolnăvit, se poate stopa transmiterea doar prin izolare?
Nu condamn, mi se pare normal să se verifice dacă respectăm perioada şi condiţiile izolării, având în vedere cazurile celor care nu au făcut-o. Dar pentru noi, cei cărora ne pasă, şi suntem conştienţi de situaţie, nu este suficient să stăm închişi, ca apoi să putem ieşi, fără să ştim dacă suntem posibili transmiţători sau nu.
Care este procedura în momentul unui deces în spital, pacientul nu trebuie să fie recunoscut de către un membru al familiei? Având în vedere situaţia actuală, nu se poate face asta nici măcar cu echipament de protecţie?
Sunt un om simplu, mic, într-o lume mare.
Poate întrebările mele îşi găsesc răspunsul în toate articolele pe care încerc să le evit sau în explicaţiile ştiinţifice pe care nu am avut răbdare să le mai citesc.
Şi totuşi, de ce nu suntem testaţi?”
Trimite articolul
Xda e buna testarea dar e o intrebare f importanta
cu ce il (trateaza) vindeca pe cel testat si care e infectat?
Aici e cheia problemei !
-
Sunt foarte multe intrebari,
Tot ce vrem este sa se faca lumina,in toata povestea asta,stim ca pe mama,bunica,strabunica noastra nu o putem aduce inapoi!De ca atata nepasare fata de omul bolnav,atatea minciuni!
Se mai ofera sume de bani celor care aleg sa scrie “a suferit de covid-19” ? Mare cacealma……
De ce nu se fac mai multe teste ?
Pt. ca pandemia a prins România cu depozitele pt. situații de urgență goale ! Acest fapt a fost spus de premierul Orban in urma cu o luna la Europafm in emisiunea piața victoriei moderata de Alice Iacobescu.
Iar cel care răspunde de dpu, este însuși marele Arahat, cel căruia presa si prostime, îi face pantofii.
-
Daca iti spunea dragul tau de Orban , alias Sica Mandolina , ca la Ceala sunt cativa pomi in care cresc plicuri cu bancnote de 500 de euro , o luai la picior sa culegi? Ma tuta , Orban& Ioha mint la fel cum respira…Acu 2 luni erau pe anticipate , acu 5 luni taiau 22% din bugetul sanatatii. Da-te drac de postaca PDL-ista
-
cine o mai crede ?e proasta da i pace!sa uitam ca iohanis a trimis mii de sparanghelisti la merkel pe pandemie?sa uitam ca spitalul arad fara arafat cu penele la conducere si cu pocaita lucuta e in faliment…
-
Condoleante! Eu sunt nepoata de la 702 si am cam aceleasi nelamuriri ca si tine. Am stat doua saptamani la izolare, nu ne-a intrebat nimeni cum ne simtim, nimeni nu a fost curios. Noi ii multumim Domnului ca suntem bine, inclusiv bunicu de 85 de ani, care are astm si a locuit cu bunica, cine stie ce super anticorpi are de nu s-a infectat si el, ca amandoi nu au iesit din curte din 10 martie, s-au infectat de la tv.. si este dreptul nostru sa nu avem incredere in testele efectuate pentru ca nu suntem nebuni de uitam ca in urma cu cativa ani a foat un program de analize “obligatorii” si au scos oameni sanatosi ca fiind in ultimul stadiu al unor boli grave, sau persoane aflate in in ultimele stadii ale unor boli fatale ca fiind sanatosi tun….!deci este dreptul meu sa am indoieli desi stiu ca asa vor ramane pe veci pentru ca nu vom mai putea demonstra niciodata a cineva a gresit de data asta
E scump testul .De aia nu se face.Am inteles ca e pe la 230 euro.Saracie de tara.
probabil exista ratiuni ascunse ptr netestare : s-ar putea ca vaccinul Bbg sa pozitiveze totu cetatenii care l-au facut si atunci ar aparea ca 15/ 18 milioane de romani sunt bolnavi. de aceea nu se fac nici analiza de anticorpi si de aia apar recidive sau pozitivi pe perioade mai mari de 14 zile. oricum nici acum nu se dtie daca e birus sau bacterie sau ambele si lucreaza impreuna. oricum tratamentul este pentru bacterie si paraziti
In primul rand, condoleante! Inteleg, si sunt de acord, ca ati trebui testati toti.
Pe de alta parte, insa, referitor la intrebarea: “Cum?”…virusul nu se transmite neaparat de la purtator la purtator. Putea fi transmis prin intermediul mastii (de pe suprafata ei), de pe un ambalaj de produs gata infestat inainte de a-l pune in cos, de pe haine, maini etc.
-
Buna,sunt de acord cu tine.Sa zicem in situatia noastra.Dar 702? Cum ramane?
Nu sunteti testati pentru ca se stie clar ca este o minciuna si ca virusul nu exista !
-
ATUNCI ce ar fi să mergi voluntar la “TBC” sau “județean ” ca brancardier? POATE te vei convinge de existența lui! Eu am în casă care s-a “lovit” de el,nu chiar în primă linie cum se spune,dar pe aproape ! De el, de covid!
Buna,sunt de acord cu tine.Sa zicem in situatia noastra.Dar 702? Cum ramane?
Raspunsul la intrebarea “Si totusi de ce nu suntem testati”? ??? este bine camuflat in cei 30(trei zeci) de ani de JAF NEMILOS al sistemului de sanatate aradean!!! JAFUL a fost declansat chiar din Decembrie’89 si inca nu l-a oprit nimeni!!!! Trista si dureroasa poveste a doamnei BIANCA este marturie!!! Oare cate vieti au fost curmate pentru ”confectionarea” averii IOTCULUI,si NU NUMAI A LUI???!!!??? Si totusi aradenii voteaza/ idolatrizeaza , ”Falca”!!!! Populimea electoare ar trebui sa stie ca ”JUDECATA DE APOI” daca nu-i acum si aici,nu va fi nicaieri!!!