În ce ţară trăim? Cum este analizat un dosar de judecători? Există posibilitatea ca nişte acte dovedite a fi false să rămână în picioare în instanţă? Da, există. Cel puţin la Tribunalul Olt. Cazul Nadăş a luat o turnură neprevăzută, după ce judecătorii olteni au hotărât că restituirea pădurii Nadăşului către stat, restituire stabilită tot de către o instanţă, trebuie să ajungă la rejudecare. Reamintim că Prefectura Arad a înaintat o cerere de revizuire a sentinţei din 2006, sentinţă prin care familia Colţeu a primit peste 8.000 de hectare de pădure, păşune şi teren arabil. Totul, în baza unor acte de moştenire care dovedeau, chipurile, că familia Colţeu este moştenitoarea unei evreice care a decedat, respectiv Ecaterina Mairovitz. DNA Timişoara a pus un dosar în mişcare încă din anul 2014, pentru a stabili cât de veridică este această moştenire. În urma cercetărilor întreprinse de procurori, s-a stabilit că documentele care atestă calitatea de moştenitor a celor doi Colţei, respectiv Alexandru şi Viorica, sunt false. În acest sens, a fost pornită o acţiune în instanţă şi atât Curtea de Apel Timişoara, cât şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au stabilit că anchetatorii au avut dreptate: actele sunt false.
Şi revizuirea
În paralele cu ancheta DNA, Prefectura Arad a depus, după cum am precizat deja, o cerere de revizuire. Practic, prin această cerere se doreşte ca terenurile ajunse ilegal în proprietatea Colţeilor să revină statului român, ţinând cont de faptul că prejudiciul cel mai mare l-a avut compania de stat Romsilva, care a rămas fără câteva mii de hectare de pădure. Cererea Prefecturii a fost înregistrată la Judecătoria Ineu, dar apoi a fost strămutată la Judecătoria Balş, din judeţul Olt. Totul pentru că asupra Judecătoriei Ineu şi magistraţilor de acolo plutea un aer de… neîncredere, după ce chiar judecătorii din Ineu au decis să le dea Colţeilor averea estimată la peste 20 de milioane de euro. Judecătoria Balş a analizat cererea de revizuire şi, după cum era normal, ţinând cont de faptul că retrocedarea Nadăşului a avut la bază acte false, a admis revizuirea. Până în acest moment, toate lucrurile decurgeau normal, logic şi pe lege. Numai că sentinţa de la Balş nu a fost definitivă, ea putând fi atacată la Tribunalul Olt, instanţa superioară. Şi aici, nimeni nu ştie cum, lucrurile au luat o întorsătură de 180 de grade. Cu toate că au prezentat decizia Înaltei Curţi, prin care se arată că actele de moştenire ale familiei Colţeu sunt false, reprezentanţii Prefecturii şi cei ai Romsilva au primit o lovitură devastatoare: oltenii de la tribunal au decis să admită recursul familiei Colţeu. „Admite recursul. Casează în parte sentinţa şi încheierile de admitere în principiu a cererilor de intervenţie accesorie şi trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă”, se arată în soluţia pe scurt a Tribunalului Olt. Nu putem şti ce a stat la baza deciziei oltenilor, dar putem şti un lucru: în acest moment, Nadăşul este în pericol! Cei din familia Colţeu ar putea să redevină baronii locali care au băgat spaima în locuitorii sătucului care aparţine de comuna Tauţ.
Rejudecarea
Sentinţa Tribunalului Olt este irevocabilă, adică nu poate fi atacată la altă instanţă. Drept urmare, dosarul Nadăşului se va întoarce înapoi la Judecătoria Balş. Chiar dacă această instanţă a dat deja o decizie în acest caz, există posibilitatea ca, de această dată, să judece cu altă măsură. Şi asta pentru că instanţa superioară, respectiv Tribunalul Olt, a decis că prima sentinţă de la Balş nu este… bună. Aşa că există posibilitatea să asistăm la o lovitură de teatru în cazul Nadăş: după ani de zile de anchete şi procese, satul s-ar putea reîntoarce în proprietatea Colţeilor, cei care, după cum s-a dovedit deja, l-au moştenit în baza unor falsuri. Logica nu îşi are locul în cele menţionate mai sus, dar logica a fost scoasă din discuţie, se pare, de către Tribunalul Olt. Aşadar, în câteva luni, dosarul va reintra la judecată la Balş. Rămâne să vedem care va fi a doua decizie a magistraţilor de aici.
Pe penal
Sentinţa Tribunalului Olt este cu atât mai ridicolă, cu cât DNA Timişoara instrumentează, potrivit informaţiilor noastre, un rechizitoriu prin care vrea să îi trimită în judecată pe Colţei pentru fals şi uz de fals. Tot în acel dosar mai apare şi numele notarului Adrian Vlai, care ar fi acuzat de abuz în serviciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!