Descoperirea principalilor suspecţi în controversatul caz Trifa ar fi fost posibilă după ce unii dintre membrii lumii interlope arădene ar fi rupt tăcerea, susţin unii. Meritul a fost arogat de IPJ Arad, pe dosarul altui procuror, spun alţii. Asta în timp ce unele guri susţin că alte persoane s-au decis să rupă brusc tăcerea după cinci ani. Persoane care au servit principalii suspecţi pe tavă în schimbul introducerii în programul de protecţie al martorilor şi a primirii altei identităţi.
Acestea ar fi declarat ca în noaptea crimei, între Traian Trifa şi Răchită ar fi izbucnit un conflict, după ce Traian s-ar fi legat de prietena lui Răchită, pe ştrand. Traian s-ar fi urcat în maşină după un schimb de replici cu Răchită, fiind urmărit de acesta din urmă şi de Moldovan. Cei doi ar fi blocat autoturismul lui Trifa, l-au scos pe Traian din maşină şi l-au urcat pe bancheta din spate a maşinii lor. Au ajuns înapoi pe ştrand, unde Traian ar fi reuşit să fugă, însă a fost prins de cei doi, fiind bătut cu nişte crose metalice. Trifa ar fi reuşit să se ridice şi să fuge din nou, însă Răchită care era la volan, a dat cu spatele, izbindu-l puternic pe Traian.
Moldovan şi Răchită l-ar fi urcat din nou pe Trifa în maşină, Traian reuşind să fugă şi să se refugieze în zona în care i-a fost găsit cadavrul. Aici ar fi fost iar prins de cei doi şi bătut cu crosele metalice, cu picioarele şi cu un box cu bile de oţel. O a doua variantă care circulă ar fi aceea că Traian ar fi avut de plătit o sumă imensă, o datorie, unei anumite persoane, şi de aici şi nenorocirea.
Contradicţii naş-fin
Răchită şi Moldovan au dat declaraţii contradictorii în timpul anchetei. Cei doi nu au recunoscut însă nimic. Ovidiu Răchită susţinea în timpul audierilor că a aflat de moartea lui Traian Trifa în anul 2006, însa acesta a fost contrazis de un martor care se ocupa de reţeaua de “alba-neagra” a lui Răchită şi Moldovan. Acesta a precizat că la câteva zile de la moartea lui Traian, Răchită a povestit unor amici cum el, împreună cu Moldovan l-au “aranjat” pe Trifa. De altfel, Răchită a susţinut că el nu a avut crose metalice decât în 2008, însă Moldovan a spus anchetatorilor că Ovidiu Răchită are astfel de ustensile încă din 2003. În referatul întocmit de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General, cu propunerea arestării preventive a celor doi se arată că: “Inculpaţii au săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune, iar pentru infracţiunea de omor calificat reţinută în sarcina lor, legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani şi există probe că lăsarea lor în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică”. De altfel, unii susţin că Răchită ar fi recunoscut deja crima.
Pană nu comentează
Contactat telefonic, comisarul Doru Pană din cadrul IPJ Arad, care s-a ocupat la un moment dat de cazul Trifa, a spus că nu are de făcut niciun fel de comentariu legat de acest caz. De altfel, am aflat că Parchetul General derulează, în paralel o altă anchetă penală în ceea ce-i priveşte pe unii poliţişti şi procurori care au instrumentat, în trecut, acest dosar şi care au încercat să-l muşamalizeze prin aparenţa unui acident de circulaţie.
I.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!