Sunteți pasionată de gătit…
ANA GROS. Da, sunt pasionată de gătit, mi-a plăcut dintotdeauna să gătesc. Specialitatea mea, după o reţetă slovăcească, e raţa pe pat de varză roşie. O pregătesc mai ales în sezonul raţelor îndopate. Ficatul de raţă este o delicatesă, îl laşi un pic în lapte, apoi îl pui la prăjit şi îl asortezi cu o garnitură de cartofi. Se mai pot adăuga nişte jumăruţe prăjite în sânge de raţă cu ceapă. Se servesc toate împreună. E o specialitate pe care familia mea o savurează cu mare plăcere.
Care e ingredientul secret din reţeta dumneavostră?
ANA GROS. Eu folosesc piper alb. Dar mai am nişte condimente aduse din Slovacia. Pentru ca raţa să fie fragedă, e important să o pui mai repede în grăsime fierbinte. Atunci ea prinde o scoarţă. E momentul în care se adaugă un pic de vin alb şi se lasă sub capac, până se termină.
De unde aţi învăţat să gătiţi?
ANA GROS. De la mama mea, care a fost bucătăreasă la preoţii din Nădlac. Ea m-a învăţat să gătesc. Dar am mai primit reţete şi de la alţii şi le-am încercat. Ce mi-a plăcut am repetat, ce nu mi-a plăcut nu am mai repetat.
Când aţi început să gătiţi?
ANA GROS. Am început de tânără, de pe la 20 de ani, de când m-am căsătorit. De atunci gătesc zilnic şi la ore fixe. Eu nu am făcut niciodată mâncare ca să stea. Şi soţul când a venit de la serviciu, şi cei trei copii când au venit de la şcoală, au avut mâncare caldă. Şi acum e la fel.
Nu aţi obosit în acest ritm?
ANA GROS. Acum mai obosesc, din cauza vârstei. Dar înainte nu ştiam ce e oboseala. Şi pe lângă gătit, mai făceam şi croitorie acasă. Şi mă gândeam mereu ce să inventez să gătesc astfel încât să nu se repete acelaşi fel de mâncare. N-am făcut niciodată o oală de ciorbă din care să mâncăm trei zile…
Mama a fost modelul dumneavoastră din bucătărie. Care e cel mai important sfat pe care vi l-a dat?
ANA GROS. Curăţenie, în primul rând. Să nu folosesc uleiul de două ori la prăjit, pentru că nu este bun. Apoi, când fac prăjituri din aluat dospit, să fac mai întâi maiaua – drojdie, zahăr, sare, lapte şi o lingură de făină – să o las la crescut şi apoi să le frământ împreună.
Cui îi place cel mai mult ceea ce gătiţi? De unde vin cele mai multe laude?
ANA GROS. La toţi cei din casă le place, familiei, dar şi musafirilor care vin la noi. E o mare bucurie să-mi văd toată familia la masă, mâncând cu plăcere.
Ce le place cel mai mult să le gătiţi?
ANA GROS. Supă de găină de casă, cu gârteni şi cu găluşte/perişoare de ficat de găină. Şi costiţa de porc e preferata lor.
Cui transmiteţi mai departe această pasiune?
ANA GROS. Am trei nurori, din care una stă cu noi în casă. Chiar dacă are servici, se interesează de gătit, dar şi de compoturi, gemuri, acrituri… Mă ajută, e foarte harnică şi îi place şi ei. Asta e viaţa noastră de la ţară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!