TIMIŞOARA. S-a sfârşit şi ultimul proces, ultima şansă a familiei Colţeu de a reintra în pădurea Nadăşului. Curtea de Apel Timişoara a dat o ultimă sentinţă, definitivă de altfel, într-un proces – o cale de atac extraordinară folosită de avocaţii familiei Colţeu pentru a putea reveni în posesia copacilor. Drept urmare, familia moştenitoare a Nadăşului rămâne cu interdicţia de a tăia şi comercializa arborii din pădure. Întreg scandalul a pornit în primăvara anului trecut. Atunci, după descinderile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Ocolul Silvic Privat Nadăş, la două cabinete notariale şi la locuinţele familiei Colţeu, Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Oradea (ITRSV) a emis un ordin prin care a suspendat activitatea ocolului silvic. Imediat după emiterea acestui ordin, văzându-se în imposibilitatea de a mai vinde copacii din pădurea Nadăşului, familia Colţeu a atacat documentul la Tribunalul Arad. Judecătorii arădeni au apreciat că ITRSV are bază legală pentru emiterea ordinului respectiv, aşa că a respins acţiunea familiei Colţeu.
Moştenitorii nu au fost mulţumiţi de decizia Tribunalului Arad şi au înaintat recurs la Curtea de Apel Timişoara. Judecătorii de aici au avut nevoie de numai trei înfăţişări pentru a da sentinţa: respingerea recursului. Deşi două instanţe au emis decizii împotriva lor, cei din familia Colţeu au mai încercat o variantă: contestaţia în anulare, o cale de atac excepţională.
Această măsură poate fi folosită doar împotriva unor sentinţe irevocabile, aşa cum a fost cea dată în recurs la Curtea de Apel Timişoara. Însă nici această cale de atac nu a avut sorţi de izbândă. După numai două înfăţişări, judecătorii au respins contestaţia în anulare. Aşa că familia Colţeu, deşi are (încă) în proprietate pădurea Nadăşului, nu poate să facă nimic cu ea. Pentru că această sentinţă este definitivă şi inatacabilă.
DNA a demarat o cercetare vastă pe retrocedarea Nadăşului, după ce au fost descoperite probe (înscrisuri) care indică faptul că această retrocedare este ilegală. Procurorii au ridicat zece saci de documente de la Ocolul Silvic Privat Nadăş şi de la celelalte locaţii în care au fost realizate percheziţii. Până în prezent, potrivit surselor noastre, au fost descoperite semnături în fals, semnături care aparţin Ecaterinei Mairovitz, cea care (spun cei din familia Colţeu) le-a lăsat o avere estimată la peste 22 de milioane de euro. Pentru moment, anchetatorii nu au finalizat rechizitoriul, însă familia Colţeu şi notarii publici implicaţi s-ar putea trezi în orice moment că sunt trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, fals, uz de fals şi alte infracţiuni asimilate celor de corupţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!