Proba desfășurată pe 18 iulie a avut, la Arad, aproximativ 150 de candidați cu lucrări valide. Lucrările au fost corectate, iar rezultatele inițiale au fost publicate de către Ministerul Educației Naționale marți, 24 iulie.
Discordanță uriașă
La nivelul județului nostru, s-au înregistrat șase medii sub 5, cea mai mică fiind 2.1, obținută de un candidat cu proba de concurs Educație fizică și sport (specialitatea și metodica predării acesteia). Același candidat are și cea mai mică medie – 4.47, în condițiile în care atât la cele două inspecții, cât și pe portofoliu, a primit nota maximă, iar calificativul acordat a fost de „Foarte bine”, discordanța între notele date de comisie și notele date de corectorii lucrării scrise fiind uriașă.
Trei medii de zece
În schimb, partea bună este că s-au înregistrat trei note de zece la proba scrisă (totodată și medii generale). Este vorba despre un profesor de Limba și literatura germană modernă – Lăscoiu-Martin Dana, respectiv doi de Arte vizuale – Jurj Mariana Rodica și Hociung Bianca Natalia. Toate trei au reușit să obțină nota zece pe linie, atât la proba scrisă, cât și la cele două inspecții, respectiv pe portofoliu.
Rezultate provizorii
În ceea ce privește notele obținute de candidați la inspecțiile de la clasă, majoritatea au avut zece, interesantă fiind diferența uriașă, în multe cazuri, între notele primite de profesori la inspecții sau pe portofoliu și notele obținute la proba scrisă. Probele afișate marți nu sunt finale, candidații putând depune contestații în aceeași zi. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Arad au ținut să precizeze că „în conformitate cu Adresa MEN nr. 2409/DGISSEP/23.07.2018, se poate contesta numai nota la proba scrisă, iar prin contestație nota obținută poate să crească sau să scadă”.
Cu ce ajută Definitivatul
Personalul didactic care nu trece de examen poate fi angajat doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanți, în timp ce persoanele care nici măcar nu se înscriu la examen nu pot fi încadrate nici ca profesori debutanți. Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învăţământ preuniversitar şi de a participa ulterior la susţinerea examenelor pentru obţinerea gradelor didactice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!