La întâlnirea de la Primăria Arad au mai participat şi Slavomir Gvojdenovici, deputatul Uniunii Sârbilor în Parlamentul României, și Dragan Voștinar, președintele filialei Arad-Gai a Uniunii Sârbilor din România.
Cum era de aşteptat din partea primarului, prima temă a discuțiilor a fost pregătirea candidaturii Aradului pentru Capitală Culturală Europeană a anului 2021, respectiv promovarea specificului multicultural și multietnic al Aradului, dar mai ales modul în care tradițiile de colaborare și acțiunile comune ale orașelor înfrățite vor susține și îmbogăți acest mare proiect.
Monument sârbesc
Potrivit comunicatului remis de Primăria Arad pe tema vizitei de sâmbătă, „un punct însemnat de interes pentru partea sârbă, dar și pentru Arad îl reprezintă realizarea unui monument în memoria miilor de sârbi, prizonieri de război și civili deportaţi de armata austro-ungară, care au pierit în timpul primului război mondial în lagărul din Cetatea Aradului”.
S-a discutat însă şi despre încotro trebuie să se îndrepte parteneriatul dintre Arad și Zrenjanin, având în vedere importanța regiunii noastre în cadrul stategiei Uniunii Europene vizând bazinul Dunării.
După întâlnirea oficială, primarul Aradului și oaspeții din Sebia au participat la festivitățile organizate de comunitatea sârbă din Arad în cinstea sărbătorii Sfântului Sava, unul din cele mai mari praznice ale Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!