ARAD. La începutul lunii august, din cauza pestei porcine africane s-a luat decizia interzicerii drumețiilor și a oricăror activități de recreere în pădurile județului. Centrul local pentru combaterea bolilor a luat această măsură pentru o perioadă de 60 de zile, la propunerea Gărzii Forestiere, pentru a se permite recoltarea totală a populației de mistreți de pe arealele afectate. Nedislocarea efectivului de porci mistreți este foarte importantă pentru a evita deplasarea animalelor pozitive spre zone care nu sunt afectate și unde boala poate fi transmisă exploatațiilor de porci domestici. Din această cauză, spun oficialii, este necesară evitarea desfășurării în păduri a oricăror activități de agrement ce provoacă zgomot, activități care nu necesită aprobări speciale, dar care prezintă pericolul de a disloca animalele spre alte zone necontaminate, se precizează în hotărârea CLCB.
Cu ducerea la îndeplinire a hotărârii au fost însărcinate mai multe instituții, pe linia atribuțiilor fiecăreia: Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Direcția Sanitar Veterinară, Garda Forestieră Oradea, precum și primarii unităților administrativ teritoriale.
Neinformare în teritoriu
Planurile de pe hârtie însă nu prea se pupă cu realitatea din teren. După câteva telefoane date pe la primăriile din județ, inclusiv acolo unde sunt focare de pestă porcină, de exemplu la Târnova, edilii locali nu prea cunosc hotărârea CLCB, pe motiv că… nu i-a informat nimeni.
Primarul Florin Farcașiu ne spune: „nu am primit nicio informare oficială, prin urmare nu pot vorbi despre lucruri pe care nu le cunosc”. Același lucru este valabil și la Sebiș, unde se cunoaște situația mai mult din presă, decât pe căi oficiale. Situația este aceeași și la nivelul ocoalelor silvice, de unde singurele informații pe care le poți obține se limitează la ce se vorbește prin sat.
Despre paza fondurilor cinegetice, aceasta revine, desigur, și nu doar într-o astfel de situație, administratorilor, care pot fi de stat sau privați, dar aceștia își fac treaba în mod normal, independent de ordinele stabilite la centru, de care oricum nu au cunoștință.
Echipe mixte
De altfel, limitarea accesului în păduri intră, conform ordinului CLCB, în atribuțiile poliției, polițiilor locale și a jandarmeriei. La nivelul instituțiilor din subordinea ministerului de interne, s-au creat, cel puțin pe hârtie, sau mai degrabă pe hârtie, echipe mixte formate din polițiști și jandarmi care acționează „în sistem integrat, pentru punerea în aplicare a măsurilor de prevenire și combatere a răspândirii pestei porcine africane, confirmate în acele zone”, așa cum suntem informați de către Jandarmeria arădeană. Cam aceeași informare vine de la poliția județului, care precizează că aceste patrule mixte activează în aproape toate zonele, cu preponderență în zonele „turistice” pe care le frecventează arădenii pentru drumeții sau o simplă ieșire la iarbă verde.
Poliția locală, activă din 26 august
Deși hotărârea Centrului Local pentru Combaterea Bolilor a fost emisă în data de 17 august, la fel ca și în cazul unităților administrativ teritoriale, informația nu a ajuns la cei însărcinați cu punerea în aplicare a măsurilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, „în contextul existenței în județul nostru a unor focare de pestă porcină și ca urmare a dispozițiilor date de Centrul Local pentru Combaterea Bolilor, începând de miercuri, 26 august 2020, conducerea Direcției Generală Poliția Locală Arad a dispus suplimentarea misiunilor curente ale echipajului care acoperă partea de est a municipiului, respectiv carierele Alfa și Pârneava, cu o nouă misiune, cea de verificare a respectării, în Pădurea Ceala, a prevederilor hotărârii adoptate de CLCB.” În prima zi de misiune, nu a fost identificată nicio persoană care să se îndrepte spre pădurea Ceala, cel puțin nu în arealul verificat de poliția locală. Tot de la ei aflăm faptul că pista de biciclete poate fi folosită (ea ajunge doar în buza pădurii), doar intrarea pe poteci și cărări fiind interzisă.
Lunca Mureșului – deschisă
Pădurea-parc de la Ceala, cel puțin partea care intră sub administrarea Luncii Mureșului ca arie protejată, funcționează, însă, în condiții normale. Directorul Lunicii Mureșului, Fulviu Moga, ne spune: „Nu am închis traseele și nu am suspendat activitățile, pentru că nu ne-a informat, în mod oficial, nimeni. Anul trecut, când s-a înregistrat o situație similară în jurul Aradului am fost invitați la ședința centrului, s-a ținut cont și de sugestiile noastre, am închis totul, am pus afișe la intrarea pe trasee. Dar, de data aceasta, nu am primit nimic. Am văzut în presă, într-adevăr, dar nu putem lua decizii pe ce apare în ziare”.
Având în vedere că organele abilitate aflate la fața locului n-au dat peste arădeni dornici de o ieșire la iarbă verde, ne face să credem că arădenii sunt mai mult decât disciplinați sau au avut norocul să o ia pe trasee mai puțin cunoscute patrulelor în acțiune.
Lipsește planul comun
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este cea care coordonează, teoretic, toate acțiunile desfășurate pentru combaterea pestei porcine și stabilite prin hotărâre a Centrului Local de Combatere a Bolilor. Teoretic, pentru că, practic, planul comun de acțiune lipsește. „Noi trasăm sarcini tuturor structurilor implicate, dar neavând un plan comun de acțiune în astfel de cazuri, fiecare instituție acționează în baza legislației proprii” ne spune Marcel Roșu, directorul adjunct al DSVSA Arad.
Garda Forestieră Oradea are atribuții în acest caz pentru verificarea respectării procedurilor legale în ceea ce privește vânătoarea la mistreți. Deși există și o filială arădeană, personalul redus nu le permite astfel de activități pe teren, de cele mai multe ori specialiștii de la Oradea fiind cei care se deplasează în teren. O astfel de acțiune va avea loc astăzi, vineri 28 august, la fondul de vânătoare Conop 35, unde există cazuri confirmate. Cu această ocazie, vor fi verificate și avizele celor care participă la exterminarea prin împușcare a mistreților. Fiind un fond de vânătoare privat, acolo se acționează cu propriul personal și vânătorii membri.
Niciun caz pe AJVPS
De la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor sportivi aflăm că, pe fondurile cinegetice de pe Valea Mureșului unde membrii lor au autorizație de vânătoare, activitatea este în toi. Sezonul este oricum deschis pentru reducerea populației de mistreți în vederea prevenirii distrugerilor pe fondul cinegetic. „Noi avem activitate pe Milova, Fiac, Monoroștia, Lipova și Zăbalț și tot ceea ce s-a împușcat până acuma a venit negativ pentru pesta porcină africană”, de-a declarat Mircea Deme.
Degringoladă
…este termenul pe care îl folosim fără reținere în cazul prezentat pe larg mai sus, când vine vorba despre circularea în teritoriu și punerea în aplicare a unei hotărâri luate la nivelul județului. În urma multor convorbiri avute pe parcursul documentării, senzația lăsată este că unii dintre interlocutorii noștri auzeau pentru prima dată de hotărârea CLCB, iar pe alții tocmai telefoanele noastre i-au făcut să se documenteze și să-și pună în mișcare efectivele pentru aplicarea măsurilor.
Trimite articolul
XCa de obicei, ne dam cu stangul in dreptul. Fain sa muncesti la stat… Sigur, o sa se vada toate aceste ”activitati” in fluturasul de salariu…
Sunt curios cum sunt supravegheati “bastinasii” de pe Marului sa nu intre in padure, colibele lor fiind chiar in marginea padurii Ceala? Dar eu nu am voie sa traversez padurea cu MTB-ul! O porcarie fara margini emanata de la autoritati publice incompetente, stim deja!
-
Du-te si tu cu MTB-ul in parcul copiilor!
-
Citeste stirea pana la capat!
Lunca Mureșului – deschisă
Pădurea-parc de la Ceala, cel puțin partea care intră sub administrarea Luncii Mureșului ca arie protejată, funcționează, însă, în condiții normale.
Directorul Lunicii Mureșului, Fulviu Moga, ne spune:
„Nu am închis traseele și nu am suspendat activitățile, pentru că nu ne-a informat, în mod oficial, nimeni. Anul trecut, când s-a înregistrat o situație similară în jurul Aradului am fost invitați la ședința centrului, s-a ținut cont și de sugestiile noastre, am închis totul, am pus afișe la intrarea pe trasee. Dar, de data aceasta, nu am primit nimic. Am văzut în presă, într-adevăr, dar nu putem lua decizii pe ce apare în ziare”.