Incidenta hipertensiunii asociata cu diverse componete ale sindromului cardiometabolic este in continua crestere in intreaga lume. Este o provocare pentru expertii in domeniu de a identifica noi terapii prin asocierea unor diversi agenti terapeutici in terapii combinate fixe, cu efect sinegic sau aditiv.
Conferinta a fost organizata sub egida Societatii Europene de Hipertensiune (ESH), Societatii Americane de Hipertensiune (ASH) si Asociatiei Americane de Medicina Interna (AMA), impreuna cu Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Valencia, una dintre cele mai mari universitati din Spania, fondata in 1499, si a avut loc la Centrul de Conferinte din Valencia, unul dintre cele mai mari centre de conferinte din Spania, cu peste o mie de participanti.
Conferinta a fost prezidata de prof. dr. T. Rosenthal, dDepartament of Physiology and Pharmacology, Hipertension Research Unit, Tel Aviv, Israel, si de prof.dr. J. Redon, departamentul de Medicina Interna din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii din Valencia, Spania. Alaturi de delegatia UVVG Arad au participat reprezentati ai altor universitati din tara, prof. dr. Catalina Arsenescu Georgescu, UMF Iasi si prof.univ.dr. Minerva Murariu –U.M.F. Carol Davila Bucuresti, precum si prestigiosi profesori de la universitati de medicina din intreaga lume – prof. dr. I. Gavras, Boston University School of Medicine, USA, prof. F. Messerli, USA, prof. dr. I. S. K.H. Rahn, Germany, prof. dr. I. B. Waeber, Switzerland, prof. dr. J.L. Gorriz, Spain, prof. dr. K. Narkiewicz, Poland, prof. dr. I. J. Weissgarten, Israel, Prof. YK Seedat, University of Kwazulu Natal, Africa de Sud, prof. M. Bursztyn, Hadassah-Hebrew University Medical Centers – Jerusalem si multi altii. Participantii la aceste dezbateri incitante au fost experti din domeniul medicinei interne, cardiologi, nefrologi, medici de familie si medici de urgenta.
Tema discutiilor a fost legata de rolul combinatiilor medicametoase fixe in tratamentul hipertensiunii arteriale, dislipidemiilor si a diabetului asociat hipertensiunii in medicina moderna. Au fost peste 30 de teme abordate printre care enumeram: trecut si viitor in combinatiile medicamentoase, terapiile combinate fixe – abordarea terapeutica initiala, terapii combinate fixe cu diuretice, betablocante, inhibitori de enzime, dihidropiridine si nondihidropiridine, sartani, Polypill – diverse combinatii, trialuri clinice in domeniu, terapii combinate in controlul glicemiei la pacientii diabetici, terapii combinate fixe la pacientii cu dislipidemii, insuficienta cardiaca, insuficienta renala cronica.
Preocuparile colectivului de cercetare din cadrul Facultatii de Medicina UVVG Arad, Clinica de Medicina Interna, Spitalul Clinic Municipal in domeniul preventiei si tratamentului bolilor cardiovasculare au fost concretizate prin doua studii prezentate la aceasta conferinta internationala: Eficacitatea combinatiilor medicamentoase fixe:Amlodipina-Valsarlan in controlul hipertensiunii moderat-severe, si Echilibrul potasiului la pacientii varstnici tratati cu terapie fixa – Quinaprilum-Hydrochlorothiazidum.
„Concluziile expertilor prezenti la discutii au dovedit ca in prezent terapiile factorilor de risc cardiovasculari, printre care dislipidemiile, obezitatea, sindromul metabolic si chiar hipertensiunea arteriala sunt insuficiente, in ciuda dovezilor stiintifice care atesta impotanta lor in preventia accidentelor cardio si cerebrovasculare majore. Complianta pacientilor este unul dintre factorii cei mai importanti in realizarea controlului oricarei afectiuni cronice, cum este si hipertensiunea, care de obicei se asociaza cu afectiuni asociate sau factori agravanti. In urma acestei conferinte s-au creat premisele unor viitoare colaborari internationale in acest domeniu si au fost lansate invitatii de participare la manifestariile internationale care vor fi organizate in 2010 de Facultatea de Medicina, Farmacie si Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Vest Vasile Goldis Arad”, ne-a declarat prof. univ. dr. Liana Moş, decan al Facultatii de Medicina, Farmacie si Medicina Dentara din cadrul UVVG.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!