Asociația Excelsior din Arad, în calitate de custode, a organizat joi, 6 iulie, la sediul asociației din Arad o conferință de presă pentru lansarea a două proiecte de o importanță majoră atât pentru județul Arad, cât și Timiș. Este vorba de „Elaborarea planurilor de management pentru Comloșu Mare, Pădurea Paniova și Pajiștea Cenad”, respectiv „Elaborarea planului de management pentru Mlaștina Satchinez și Rezervația Mlaștinile Satchinez”.
Arii protejate
În ceea ce privește primul proiect, zona de implementare a proiectului este reprezentată de ariile naturale protejate Comloșu Mare, Pădurea Paniova, Pajiștea Cenad. Suprafața vizată de proiect – 100% nerambursabili – este de 10.495 ha, suprapuse pe teritoriul administrativ a șapte localități din județul Timiș. În cel de-al doilea proiect, zona de implementare este reprezentată de ariile naturale protejate Mlaștina Satchinez, și Rezervația Mlaștinile Satchinez. Suprafața vizată de proiect – 100% neramburasbili – este de 2.519 ha, suprapuse pe teritoriul administrativ a cinci localități din județele Arad și Timiș.
Conservarea speciilor și habitatelor
Scopul proiectului este de a asigura documentațiile științifice și administrative necesare bunei gestiuni a ariilor naturale protejate vizate, asigurarea sau îmbunătățirea stării de conservare a speciilor și habitatelor de interes conservativ, prin elaborarea planurilor de management. Pe scurt, cu ajutorul acestor două proiecte și a celor 24 de experți care vor asigura atingerea obiectivelor situ-rile enumerate mai sus vor ajuta la protejarea celor 36 de specii de păsări ce trăiesc aici, dar și pentru alte specii de păsări migratoare. Mai mult, aria desemnată este una din cele mai importante zone pentru eretele sur – Circus pygargus și a vânturelului de seară – Falco vespertinu. În aceste proiecte sunt vizate pentru a fi protejate și mamifere precum popândăul și dihorul de stepă, dar și pădurile panonic-balcanice de cer și gorun.
Delta Banatului
Pe lângă informarea și conștientizarea comunităților locale aflate în jurul ariilor protejate va fi elaborat un plan de management, vor fi inventariate, cartografiate și va fi determinată starea de conservare a speciilor și habitatelor de interes conservativ. „Având în vedere importanța Mlaștinilor Satchinez, cunoscute și ca «Delta Banatului», pentru conservarea biodiversității în vestul țării, în special pentru speciile de păsări care ajung aici în migrație și pentru reproducere, proiectul se încadrează în lista celor mai importante intreprinderi pentru conservarea biodiversității și a capitalului natural, din această perioadă”, a declarat Mihai Pascu, managerul de proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!