ARAD. Curtea Colegiului Naţional „Vasile Goldiş” din Arad a devenit spaţiu de demonstraţie pentru Vali Porcişteanu, vicecampion şi campion naţional de raliuri, cel care a venit în oraşul nostru pentru a le vorbi elevilor despre siguranţa în trafic, dar şi pentru a oferi cursuri de conducere defensivă. În primă fază, Porcişteanu şi-a arătat măiestria într-ale condusului, efectuând câteva drifturi în curtea şcolii, într-o atmosferă animată de aplauzele primite de la sutele de elevi ai şcolii prezenţi la eveniment. Ulterior, în sala festivă a şcolii, a avut loc o adevărată pledoarie pentru siguranţa în trafic. Acelaşi pilot de raliuri le-a vorbit elevilor aproximativ o oră despre cât de importantă este purtarea centurii de siguranţă, ţinând cont de faptul că aproape toţi cei prezenţi nu au încă 18 ani şi sunt pasageri în maşini. Copiii au fost foarte receptivi la mesajele transmise de pilotul de raliuri, mai ales că discursul acestuia era însoţit cu imagini video în care erau prezentate teste cu manechine şi ce se poate întâmpla cu pasagerii fără centuri în cazul unor accidente.
După această pledoarie pentru centură, elevii au fost invitaţi din nou în curtea şcolii, acolo unde echipa lui Vali Porcişteanu a adus şi un simulator de impact. Elevii s-au urcat în scaunele acestui simulator şi au simţit care este puterea unui impact care ar avea loc la o viteză de 15 kilometri pe oră. „Nici nu vă puteţi imagina care este senzaţia la un impact la 40-50 de kilometri pe oră, să nu vorbim despre viteze şi mai mari”, le-a explicat pilotul de raliuri elevilor prezenţi.
„Mă bucur că am avut parte de o nouă ocazie în care să mă întâlnesc şi să interacţionez cu tineri, mulţi dintre ei viitori şoferi ai acestei ţări. Am încercat să îmbin educaţia şi responsabilizarea în trafic, cu latura sportivă, care necesită disciplină, educaţie şi respect, atât al regulamentelor, cât şi faţă de colegi şi competitori. Am transpus aceste învăţături şi enorma experienţa acumulată în cei 20 de ani de motorsport şi 10 ani de implicare constantă în conducerea defensivă pentru a ajuta, puţin câte puţin, la a avea nişte viitori şoferi mai responsabili, mai conştienţi, dar, la fel de important, corect pregătiţi pentru activitatea de condus”, ne-a declarat, la finalul evenimentului, Vali Porcişteanu.
Trimite articolul
XCata inconstienta sa faci drifturi cu masina la doar 1m de elevi! Oare nu s-a gasit nici un cadru didactic sa dea copiii la o parte?Daca exploda un cauciuc, daca sarea o bucata de asfalt in capul vreunui elev, daca nu-i tineau franele dementului de la volan? Ce legatura are conducerea preventiva cu drift-urile? Initiativa e laudabila, dar punerea in practica lasa mult de dorit.
Numai minti luminate in randul organizatorilor🤪🤪🤪
Chiar de această ”lecție” (model de urmat) au avut nevoie acești tineri! Nu am avut și așa destui ”nebuni” care se cred la raliuri, oriunde conduc mașinile lor….