ARAD. Subiectul Cetății Aradului revine în atenția arădenilor periodic, în mod special în preajma alegerilor, fiind unul dintre subiectele de dezbatere politică între candidații pentru fotoliul de primar. În contextul noilor finanțări europene, a avut loc un nou episod din bătălia pe Cetate, deputatul Sergiu Bîlcea (PNL) aruncându-i mănușa primarului, tot liberal, Călin Bibarț. Discuțiile politice nu țin însă loc de proiectele concrete ce ar trebui să salveze Cetatea și să o redea circuitului turistic.
Deputatul USR Adrian Wiener a transmis un mesaj public, cât se poate de tranșant pe acest subiect: ,,Domnilor Bibarț, Bîlcea, Falcă: ne vorbiți de 13 ani despre Cetate, protocoale, înțelegeri și aranjamente. Să vă spun câteva lucruri despre principii: probabil vă sună complet străin, dar ceea ce primează în orice negociere sau aranjament este interesul public. Chiar și între aranjamentele dintre administrația locală și cea centrală, tot interesul public este prioritar. Protocoalele pe care le-ați negociat cu Ministrul Apărării angajează bugetul local, banii plătiți de cetățenii Aradului, în construirea unei unități militare și predarea ei <la cheie>, cu tot cu locuințe de serviciu, unui minister cu buget și responsabilități proprii. Unde a fost interesul public al arădeanului când i-ați amanetat resursele bugetare?”.
În continuare, Wiener subliniază că „Guvernul și ministerele se află în relații <de colaborare> cu autoritatea locală – ambele servesc interesul public. Nu <subordonare>, ci <subsidiaritate>, <autonomie> și <decizie descentralizată> sunt principiile care guvernează această relație. Nu avem nevoie de plimbări cu <căciula în mână> pe la ușa ministerelor, ca să cumpărați dreptul legitim al arădeanului de a-și dezvolta un obiectiv din inima orașului. Avem, însă, nevoie de prezentare și justificare fermă a interesului public local al acestui oraș – un oraș care se sufocă și depinde pe viitor de dezvoltarea de obiective comunitare și turistice. De 13 ani, subiectul Cetății este manevrat pentru a atrage voturi, cu predilecție în campaniile electorale. S-a bătut pasul pe loc, s-au irosit oportunități, s-au vândut iluzii. […] Este dreptul arădenilor de a beneficia de potențialul turistic al Cetății, de a o pune în valoare conform cu interesele orașului. Este obligația Ministerului Apărării de a asigura facilități de cazare și antrenament pentru garnizoană. Este datoria administrației de a trece la fapte. De vorbe frumoase suntem mai mult decât sătui”.
Trimite articolul
XsA NE SPUNETI ATUNCI SI CUM Va ganditi sa intretineti si cat costa intretinerea unei cetati cu o suprafata de peste 200 de hectare in scop turistic sau aveti de gand sa subventionam functionarea acesteia ca si functionarea muzeelor din oras unde fiecare vizitator anul trecut a platit 5 lei intrare dar subventia din partea orasului a fost de peste 200 de lei pentru fiecare vizitator. Daca pt muzee, care sunt mici in comparatie cu Cetatea , platim atat de mult ca oras hai spuneti cat ne vor costa anual intretinerea , reabilitarea , paza si tot ce tine de asemenea un mamut de proiect…… sau nu vreti sa spuneti asta si faceti si Dumneavoastra la fel ca restul din acest subiest doar Campanie Electorala mascata.
Daca atacati veniti va rog si cu masuri concrete nu doar vrajeala ieftina de politician .
-
Din pacate, Wiener, de altfel un medic excelent, s-a descalificat intrand in politica ,iar acum vorbeste de multe ori numai tampenii!
-
….spuse Mihai Fifor
Probabil vor lua exemplu de la Alba Iulia sau Suceava. După mine, cetatea ar aduce venit nu pierdere. Doar că trebuie făcută cu cap, ceea ce la noi e mai greu.