ARAD. Adrian Wiener, deputat USR Arad, a analizat, atât din perspectivă economică, cât și geo-politică, situația actuală din Europa și din lumea, subliniind că „eroismul Ucrainei ne-a unit”. „Kremlinul a rămas încremenit cu pixul deasupra hărții lumii. O nouă cortină de fier se coboară în Est. Dincolo de ea se află un regim dictatorial – regimul Putin, condus de un fost colonel KGB, a cărui specialitate a fost (și este) dezinformarea. Pentru Putin, prăbușirea Uniunii Sovietice a fost «cea mai mare catastrofă geo-strategică a secolului [XX]». Viziunea acestui regim este una revizionistă – rescrierea istoriei și reasamblarea imperiului. Narativul lui Putin este că Ucraina este un stat artificial care aparține de facto spațiului rus. A pornit un război căruia i-a dat conotații mistice, într-o retorică a mistificării: denazificarea, înlăturarea unui regim ilegitim, într-o țară eșuată, a cărei singură șansă este pax putiniana”, punctează Wiener.
Cooperare și consens
Pe de altă parte, Adrian Wiener explică poziția democrațiilor liberale: „Uniunea Europeană, țările Spațiului Economic European, Marea Britanie, Statele Unite, Canada, etc. Dacă până acum, cel puțin formal, exista un parteneriat strategic între NATO și Rusia și un parteneriat economic între Uniunea Europeană și Rusia, toată această structură diplomatico-economică s-a prăbușit. Parteneriatul dintre NATO și Rusia a presupus cooperare, consultare și căutarea constantă a unui consens; chiar decizie și angajamente comune într-un cadru instituționalizat. Spre exemplu, unul din palierele de cooperare era transparența în ceea ce privește calendarul și structura exercițiilor militare. Sigur, după agresiunea militară din Crimeea, acest parteneriat a rămas fără substanță. S-a mai limitat doar la comunicare formală, la nivel de ambasadori. Mai există și Conferința anuală de securitate de la Munchen – forum independent de consultare pe teme de securitate internațională, unde Rusia a fost invitat permanent. Pentru prima dată, în februarie 2022, Rusia nu a mai participat”.
Impactul economic
În ceea ce privește situația economică, Wiener arată că „Rusia a avut până acum un parteneriat economic cu Uniunea Europeană”. „36,5% din importurile din Rusia au fost din UE, iar 37% dintre exporturile Rusiei au fost către UE. Pentru Rusia, UE a fost cel mai important partener economic. Nu China, ci UE. Balanța comercială intre Rusia și UE a fost în 2020 de peste 174 de mld de euro. UE a fost cel mai mare investitor străin direct în Rusia, nivelul total al investițiilor fiind la nivelul anului 2019 de peste 311 mld. de euro. În urma sancțiunilor impuse de Occident, rubla se depreciază accelerat, în cele două săptămâni de la invazia Ucrainei rușii au pierdut jumătate din puterea de cumpărare.
Bineînțeles că sancțiunile economice, retragerea marilor companii de automotive, aeronautică, înaltă tehnologie, consultanță, transporturi, energie, finanțe, marii retaileri, marile platforme sociale și media au costuri și pentru economia Uniunii (deși marile burse înregistrează creșteri). Cu siguranță va exista o încetinire a creșterii economice, poate chiar recesiune temporară; prin contagiune, economiile fragile vor fi afectate structural. Dar reașezarea economică, investițiile accelerate în producția de energie pentru independența față de Rusia, tranziția spre o economie fără <compromisuri strategice> sau <parteneriate preferențiale> cu regimuri liberale va aduce beneficii semnificative și credibilitate pe termen lung Uniunii”, argumentează deputatul arădean.
Locul Ucrainei în Europa
În ceea ce privește situația din Ucraina, deputatul Adrian Wiener subliniază: „Cu siguranță președintele Zelenski și eroismul Ucrainei ne-au unit. Am înțeles că lucrurile sunt simple: nu mai e loc de retorică și marjă de ambiguitate morală, nici în politică, nici în economie. Dincolo de libera circulație a persoanelor, capitalului și serviciilor, dincolo de a fi un spațiu economic comun, UE este și un depozitar de valori comune: libertate, democrație, toleranță și iată, empatie și speranță. Și bineînțeles că locul Ucrainei este în Uniunea Europeană”.
În finalul analizei, parlamentarul arădean amintește de empatia românilor: „Cel mai mare câștig pe care îl avem acum este că redescoperim România bună, caldă, iubirea față de semeni. Zeci de mii de români și-au deschis brațele pentru a primi refugiații din Ucraina. Este impresionant ce se întâmplă în vămi, în gări, în sufletele noastre. Pentru asta, mulțumim, Ucraina! România este aici. Suntem aici. Am văzut. Știm”.
Trimite articolul
XIn caz de război la noi fugiti toți usr-istii din țară.Nu va dati asa patrioti ca sunteti gretosi
Da, v-a unit in hotzomanii……
Unde vede domnul doctor WIENER ”unire”??!!?? Empatia omului simplu pentru un alt om la fel ca el a existat dintotdeauna si se manifesta si acum la frontiere si nu numai acolo!!! Doar cloaca noastra politica imbuibata,iresponsabila,incapabila sa inteleaga vremurile pe care le traim are alte preocupari,alte ”probleme’ de rezolvat,paralele si mult prea straine de interesele si nevoile poporului pauperizat!!!! Chiar nu va este teama si rusine domnilor politicieni???!!!???