„Am primit din partea Colegiului Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ un apel pentru salvarea învăţământului românesc. Diagnosticul pus de oamenii din sistem este corectă: învăţământul românesc a fost subfinanţat sistematic; salarizarea nu este motivantă, tinerii de perspectivă nu doresc să lucreze în învăţământ din cauza salariilor foarte mici; multe decizii cu privire la învăţământ sunt politizate. Consider că şansa României, pe termen mediu şi lung este legată de procesul de educaţie. Astăzi, societăţile performante se bazează pe cunoaştere, pe oameni bine pregătiţi. Avem resurse importante de inteligenţă la nivelul societăţii, este însă nevoie ca ele să fie valorificate şi canalizate corect.
Este evident că subfinanţarea învăţământului are cauze care nu pot fi înlăturate printr-o simplă decizie politică, sunt cauze care ţin de parcursul României în ultimii 20 de ani: performanţa economică slabă, lipsa locurilor de muncă, salarii în general mici, un sector privat slab dezvoltat care suportă cu greu povara taxelor şi impozitelor. Cu toate acestea, cred că putem găsi resurse suplimentare pentru învăţământ, dacă vom stabili cu adevărat învăţământul ca prioritate naţională.
În ultimii ani, am fost conduşi preponderent de oameni care, atunci când s-au referit la investiţii, au vorbit despre investiţii în infrastructură. Am fost conduşi de oameni care au neglijat investiţiile cele mai importante, cele în capitalul uman. Rezultatul nu este, pentru mine, surprinzător: nu avem nici infrastructură, nici investiţii în învăţământ!
Trăim într-o societate care, în ultimii ani, în loc să ajute şcoala, a denigrat-o. În loc să acordăm finanţare şi sprijin învăţământului, au avut loc campanii de imagine împotriva profesorilor, a elevilor, a sistemului în general. Nu cred că aşa putem ridica nivelul general al învăţământului. Avem nevoie de finanţare, de dialog aplicat şi de reforme. Trebuie să investim bani şi încredere pentru a ridica nivelul general al învăţământului şi implicit al societăţii româneşti.
USL a făcut un prim pas în acest sens şi a făcut un efort pentru a reîntregi salariile bugetarilor, tăiate de guvernarea anterioară. Trebuie să facem mai mult decât atât.
Susţin solicitarea Colegiului Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, susţin o decizie care să le permită cadrelor didactice să îşi deconteze mai uşor naveta şi îmbunătăţirea sistemului de salarizare pentru profesorii debutanţi. Cred că vom găsi resursele necesare, dacă vom defini cu adevărat învăţământul ca prioritate naţională”, arată deputatul PSD Arad în intervenţia sa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!