Arderea deșeurilor și a vegetației uscate este un fenomen care pare să fi luat amploare în ultimii ani. Dacă arderea vegetației uscate deranjează mai degrabă primăvara și toamna, incendierea deșeurilor în anumite zone din municipiu nu pare să țină cont de anotimp. Acesta este experiența pe care ne-a relatat-o un arădean care locuiește în cartierul Alfa, pe strada Barbu Lăutaru, experiență pe care, spune el, o trăiesc cei care locuiesc în zonă, aproape zilnic.
Dar iată cum sună nemulțumirea arădeanului: „Vă contactez pe această cale cu situația aproape zilnică ce apare pe strada Barbu Lăutaru din Arad și anume arderea de deșeuri plastice și poluarea cartierului Alfa cu fum toxic, după cum se vede în pozele atașate, poze ce au fost făcute pe data de 13 februarie. Sursa fumului este de maxim 5-10 minute, dar efectul durează zeci de minute până când fumul este dispersat.”
Sesizarea a fost adresată atât nouă, cât și Primăriei Municipiului, Poliției Locale și Inspectoratului pentru Situații de Urgență a Județului Arad, cu următoarele întrebări punctuale: „Primaria Arad, vă rog să verificați acestă situație, ce măsuri ați luat în ultimii 5 ani de când v-am sesizat?; Poliția Locală Arad, ce acțiuni ați avut în zonă în ultimul an?; ISU Arad, de ce nu trimiteți ro alert, ca să închidem geamurile în astfel de situații?”
Pentru a „urgenta” un răspuns la solicitările arădeanlui, am întrebat și noi ce s-a făcut în ultimul an pentru rezolvarea situației ce a fost semnalată în repetate rânduri de locuitorii cartierului.
Fără forme legale
Referitor la speța dată, Direcția Generală Poliția Locală spune că s-au aplicat amenzi în repetate rânduri și au avut loc acțiuni comune: „În 15 mai 2024, a avut loc o acțiune comună a Direcției Generale Poliția Locală, Serviciul Evidența Persoanelor, Serviciul Protecția Mediului și Direcția de Asistență Socială, pe strada Oituz, colț cu strada Liviu Rebreanu nr.19. La capătul străzii Oituz, direcția de coborâre spre râul Mureș, se află șapte case construite în care locuiesc familii fără a avea forme legale la adresele respective. Menționăm că toată strada este cunoscută ca fiind strada Barbu Lăutaru nr.19, existând un singur CF pentru toată strada. Casele sunt construite de locatari, dar nu pot face dovada proprietății, neavând acte. În urma discuțiilor purtate cu locatarii s-au cules următoarele informații sunt construite 7 case de locuit, iar 24 de persoane locuiesc în acele imobile. În cursul anului trecut au fost întocmite 4 procese verbale pentru incendiere, conform OUG nr. 92/2021, și alte 24 pentru alte contravenții. În ultimii 5 ani, au fost întocmite 10 procese verbale, și alte 148 procese verbale pentru alte contravenții semnalate pe strada Barbu Lăutaru”, au explicat cei de la Poliția Locală.
Ro-alertul nu se justifică
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad spun că emiterea unei atenționări de tip Ro-Alert nu se justifică, întrucât disconfortul creat este unul de scurtă durată și nu pune în pericol viața și sănătatea. Conform reglementărilor în vigoare, „sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.”
Pe de altă parte, pompierii arădeni mai spun că nu s-au efectuat apeluri prin intermediul numărului de urgență 112 din zona respectivă, prin care să se solicite intervenție pentru stingerea incendiilor sau care să reclame poluare. De altfel, cât privește poluarea, aceasta ar cădea în competența celor de la mediu.
Practică obișnuită
Cum se va rezolva situația, e greu de spus, întrucât, așa cum spune chiar cel ce a făcut sesizarea incendiile sunt de scurtă durată, 10-15 minute, și nu ar fi vorba despre deșeuri. Ci, mai degrabă, despre operațiuni de îndepărtare a izolației de pe cabluri și recuperarea cuprului, care este, mai apoi, valorificat.
![](https://www.aradon.ro/wp-content/uploads/2025/02/9890397sesizaredeseuribarbulautaru3.png)