Descentralizarea este, timp de două zile, cuvântul de ordine la Arad. Un eveniment de talie internaţională, organizat la iniţiativa Ambasadei României la Bruxelles, în colaborare cu Consiliul Judeţean, a atras la Arad sute de specialişti în legislaţie europeană, administraţie, educaţie, sănătate, atât din ţară, cât şi din străinătate. Consiliul Judeţean Arad găzduieşte Forumul cooperării descentralizate româno-belgiene. Acţiunea se desfăşoară, sub egida aniversării a 130 de ani de relaţii diplomatice româno-belgiene, a celebrării a peste 20 de ani de cooperare descentralizată dintre România şi Belgia şi în contextul preşedinţiei belgiene a UE.
Sesiunea de deschidere a avut loc în sala de conferinţe a Universităţii Aurel Vlaicu. Principala temă de discuţii a fost descentralizarea, abordată din perspectiva triplă: belgiană, românească şi, respectiv comună, adică europeană. Discuţiile s-au orientat spre schimbul de experienţă şi transferul de bune practici privind derularea şi efectele descentralizării în domenii precum: sănătatea, educaţia, protecţia mediului, consolidarea societăţii civile şi siguranţa publică.
Participanţii la forum reprezintă cele mai importante asociaţii şi comitete româno-belgiene, reprezentanţi ai Guvernului României, ai autorităţilor provinciale, regionale şi locale din Belgia, ONG-uri cu activităţi în sfera cooperării descentralizate, membri ai Parlamentului European şi ai Comitetului Regiunilor.
Servicii ieftine şi de calitate
Preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu a subliniat că „pentru România, descentralizarea este o prioritate. Descentralizarea vine într-un context economic şi social care ne obligă să gestionăm corect resursele să ne apropiem de cetăţeni prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi implicarea lor în procesul decizional”. Prefectul Călin Bibarţ a subliniat că „descentralizarea nu este un scop în sine, ci o metodă de a furniza eficient servicii publice de calitate. (…) Şi în viitor sunt necesare noi pachete de măsuri”.
„În România, prin arderea etapelor”
Excelenţa sa, Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Belgia, a atins în discursul său o serie de puncte cheie. „Descentralizarea este un efort colosal din partea comunităţii, chemate să îşi asume responsabilităţi. În România, descentralizarea s-a realizat prin arderea etapelor şi a fost percepută ca o măsură impusă de alţii. În Belgia s-a produs progresiv, natural.”
Constituţia şi Banca Naţională
Excelenţa sa Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Belgia, a oferit participanţilor la Forum câteva informaţii interesante. Mai exact, faptul că prima Constituţie a României a fost redactată după model belgian. Mai mult decât atât, primul Statut al Băncii Naţionale a României a fost creionat după cel al băncii centrale din Belgia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!