Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a organizat, în data de 9 mai, festivitatea de decernare a atestatelor de perfecţionare în Relaţii Internaţionale, în urma încheierii Proiectului „Union Européenne, Francophonie, Belgique. Regards croisés avec les Pays d`Europe Centrale et Orientale (PECO) sur les relations internationales et la démocratie” – „U.E. Francofonia. Belgia. Perspective intersectate cu ţările Europei Centrale şi Orientale (PECO) asupra relaţiilor internaţionale şi democraţiei”, realizat în parteneriat cu Universitatea Catolică din Louvain (Belgia).
La evenimentul desfăşurat sub semnul sărbătoririi Zilei Europei au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator şi preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Vasile Vese (Universitaea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, profesor asociat al UVVG), conf. univ. dr. Marius Grec, decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative (cordonatorul proiectului din partea UVVG), cadre didactice, studenţi, masteranzi, doctoranzi şi postdoctoranzi.
Proiectul a fost propus de Universitatea Catolică din Louvain, prin Departamentul de Ştiinţe Politice şi Sociale, la iniţiativa prof. univ. dr. Aurel Ardelean, senator în comisia parlamentară francofonă, Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative şi a fost finanţat de Parlamentul European. Scopul proiectului a fost de a face mai bine cunoscute, în Europa şi mediul francofon, realităţile din Europa de Est şi Răsăriteană.
La cursurile şi videoconferinţele interactive, desfăşurate în limba franceză, au participat cadre didactice, studenţi de la specializarea ştiinţe politice, relaţii internaţionale şi limbi moderne aplicate (engleză-franceză), masteranzi, tineri politicieni din diferite partide politice din Arad, sau din ţară, dar şi parlamentari (în principal din Comisia francofonă a Parlamentului României) şi euro-parlamentari români. Participanţii au primit, în urma unei evaluări, Atestatele de perfecţionare în Relaţii Internaţionale, cu dublu antet: UCL şi UVVG, care au fost înmânate în data de – 9 mai – ZIUA EUROPEI.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul fondator şi preşedinte al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat: „Proiectul a fost sprijinit de Parlamentul României, prin Comisia parlamentară francofonă, fiind susţinut şi de Academia Română, prin academicianul Răzvan Theodorescu, care la momentul încheierii acordului dintre cele două Universităţi (18.10.2008), ocupa funcţia de preşedinte al comisiei parlamentare. Astfel, România a devenit a doua ţară inclusă în acest proiect mai larg al Parlamentului European, după Republica Moldova, iar Aradul, prin UVVG, a avut privilegiul de a fi selectat pentru punerea în aplicare a acestuia. Pe tot parcursul anului 2008 şi în primele luni ale anului 2009, Universitatea noastră a fost vizitată, evaluată şi monitorizată de către specialişti belgieni, care au prezentat Parlamentului European o informare amplă privind condiţiile favorabile întâlnite aici.
Videoconferințe
Proiectul a fost axat pe desfăşurarea a 15 videoconferinţe interactive, utilizându-se un sistem informatic performant (POLYCOM – sistem de videoconferinţe), prin care specialişti în relaţii internaţionale de la Universitatea belgiană şi-au expus ideile, cursanţilor din România. Ca o noutate, faţă de proiectul desfăşurat de UCL în parteneriat cu Republica Moldova, pentru cel din România, au fost acceptaţi şi doi specialişti români, cadre didactice asociate ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, să susţină două conferinţe: Răzvan Theodorescu şi Petre Roman”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!