Peste două milioane şi jumătate de euro. Cu atât a „ţepuit” Szirka Daniela Mihaela, fosta directoare a BCRCurtici banca la care era angajată, totul în numele unor „oameni de afaceri” din zonă. Modul de operare era simplu. Directoarea agenţiei a „aranjat” actele afaceriştilor astfel încât aceştia să primească împrumuturi foarte mari chiar dacă actele lor pentru primirea creditelor nu îndeplineau condiţiile stabilite prin lege.
Femeia a reuşit să dea astfel o gaură băncii de peste două milioane şi jumătate de euro. Procurorii din cadrul DNA Timişoara au intrat pe fir şi au descins la agenţia unităţii bancare din localitatea Curtici. În fapt, procurorii DNA Timişoara au reţinut că: În perioada anilor 2008 – 2009, inculpatele Szirka Daniela Mihaela, Stanciu Viorica şi Mare Elena, în calitate de director, respectiv consilieri de credit retail la Agenţia Curtici a B.C.R. – Sucursala Arad, au aprobat acordarea de credite bancare unui număr de aproximativ 200 de persoane, cu încălcarea normelor interne ale băncii, a responsabilităţilor şi a limitelor de autoritate stabilite prin fişa postului. Beneficiarii creditelor au folosit în acest scop adeverinţe de salariu şi contracte de muncă false, din care rezulta că erau angajaţi ai mai multor societăţi comerciale. Banii obţinuţi din creditele astfel acordate au fost remişi inculpaţilor Nicola Daniel, Brandais Flaviu, Aivănesei Dumitru Viorel şi Jurcă Florin Alin, administratori ai mai multor firme din judeţul Arad, aceştia fiind şi cei care au întocmit documentele false. Beneficiarii creditelor au primit în schimb sume de bani cuprinse între 300 şi 1.500 euro.
În demersul lor, administratorii firmelor au fost ajutaţi de inculpaţii Ghelbează Liviu Daniel şi Raţ Patrick Dragan . Astfel, fosta directoare a băncii, împreună cu complicii săi au creat un prejudiciu de 2.615.015 de euro.
Acuzaţiile
Szirka Daniela Mihaela, fost director al Agenţiei Curtici a B.C.R.-Sucursala Arad, Stanciu Viorica şi Mare Elena (acestea din urmă foşti consilieri credit retail la aceeaşi agenţie bancară) sunt acuzate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi continuată, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Asta în timp ce Nicola Daniel, Brandaiş Flaviu, Jurcă Florin Alin şi Aivănesei Dumitru Viorel, toţi administratori ai mai multor societăţi comerciale din judeţul Arad sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată; şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În sarcina lui Raţ Patrick Drăgan s-au reţinut infracţiunile de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, uz de fals în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. De asemenea şi Ghelbează Liviu Daniel este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni: complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Reţinuţi
Ieri, rocurorii anticorupţie au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore iar la aceeaşi dată Tribunalul Timiş a dispus pentru Stanciu Viorica şi Mare Elena obligativitatea de a nu părăsi ţara, pentru ceilalţi inculpaţi dispunând măsura arestării preventive pe o perioadă de 29 de zile. Pentru măsura luată de instanţă împotriva inculpatelor Stanciu Viorica şi MareElena procurorii au declarat recurs, care se va judeca la astăzi, la Curtea de Apel Timişoara.
I.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!