„Tronsonul Timișoara – Arad a fost dat în exploatare în 1871 și electrificat în 1975, făcând legătura între magistrala 100 și magistrala 200. În cadrul lucrărilor de infrastructură desfășurate pe Lotul 4 Ronaț Triaj – Arad, în acest moment au loc realizări de terasamente CF cu ridicarea niveletei, între stațiile Vinga-Șagu, pe o distanță de 5 kilometri. Pe această distanță se măresc razele curbelor și au loc rectificări longitudinale în vederea obținerii unei variante de traseu de linie dublă care va permite atingerea unor viteze de 160 km/h pentru trenurile de călători și 120 km/h la trenurile de marfă. Specialiștii de la Muzeul Național de Istorie au descoperit 21 de situri arheologice, ce oferă o privire fascinantă asupra istoriei de-a lungul mileniilor. Dintre acestea, 8 situri sunt aproape complet cercetate, dezvăluind obiecte care acoperă mai multe epoci istorice. Situl 10 de pe Lotul 4 Ronaț Triaj – Arad este cel mai mare sit arheologic descoperit în România datorită lucrărilor de infrastructură, având o întindere de 3 kilometri”, transmit cei de la CFR Infrastructură Timişoara.
„Situl 10, cercetat de Muzeul Național de Istorie, a adus la suprafață relicve extraordinare. Cea mai veche descoperire de aici datează din epoca bronzului, cu o vechime de peste 3.500 de ani. Au fost găsite structuri de locuințe din lut, care ne arată stilul de viață al vechilor comunități. Un alt lucru descoperit este un cimitir sarmatic (n.r. – sarmii fiind un popor nomad care a trăit în această zonă în urmă cu aproximativ 1.900 de ani). Descoperirile continuă și cu ultima epocă documentată, ce datează din perioada medievală (secolul al XV-lea)”, spun cei de la CFR Infrastructură.
Un alt sit arheologic de importanţă foarte mare este situl arheologic numărul 11:
„Situl 11 a scos la lumină o serie de descoperiri interesante, incluzând schelete de animale, cu precădere cai și bovine, datând de aproximativ 100 de ani. Analizele preliminare sugerează că în acest sit ar fi un mormânt, cu gropi comune, utilizat pentru îngroparea animalelor. Fiecare sit dezvăluie o parte unică din trecutul nostru, iar aceste descoperiri contribuie la o înțelegere mai profundă a istoriei regiunii”.
Trimite articolul
XSunteti sigur cá nu sunt victimele lui Ion Ficior ??
Doar asa mai descoperim si noi , cine am fost si pe unde am trait .
Si tunelul gasit la Neudorf azi-vara cand s-a sapat ptr gaz? Complexul muzeal nu e interesat sa vada ce e cu el?
DACĂ SARMII MÂNCAU SARME, SARMAȚII CE MÂNCAU?
Aici sunt îngropați patrioții lui Avram Iancu, care au luptat pentru eliberarea Transilvaniai și au fost uciși de unguri.
-
Din nou un naționalist printre noi!
-
Nu stie istorie nici de doi bani. Avram Iancu nu cred ca a existat in epoca bronzului.
-
Acuma
Ori sarmii ori dacii au trait aici ?
-
Au trăit amestecați.
Romanii ocupau TOT teritoriul celor pe care-i învingeau, deci dacă aveți nelămuriri în privința faptului că romanii au ocupat doar 14% din actualul teritoriu al României, înseamnă că doar acel teritoriu a fost ocupat de daci.
Restul sunt baliverne ale naționalismului istoric comunist.
cimitir sau locuinte ca nu e totuna
Nu aveti altceva de facut ! Atunci veti descoperi alte si alte case dovada ca au trait oamenii.Sa memorati totusi ca pentru a demonstra continuitatea este nevoie de Armata. Cu gargara se ajunge sa avem teritorii in Ucraina fara drept de admijistrare.
daca săpăm tot orasul precis gasim urmele unor decedati de sute sau mii de ani ca doar osemintele lor raman pe vecie si atunci ce facem , transformam Aradul in muzeu de oseminte? numa-ntreb.