Sancţiuni drastice pentru cei care agresează personalul medical aflat în exerciţiul funcţiunii. Aceasta e propunerea Ministerului Sănătăţii pentru a-i descuraja pe cei care nu respectă corpul medical şi munca depusă de angajaţii din sistemul sanitar.
Între 6 luni şi 12 ani
Conform unui proiect de lege al MS, ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii, va putea fi pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Orice acte de violenţă (ca de exemplu lovirea) săvâşite împotriva cadrelor medicale vor fi sancţionate cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar vătămarea corporală va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.Vătămarea corporală gravă se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 12 ani.
De ce se-ntâmplă?
Corpul medical arădean salută intenţia Ministerului Sănătăţii de a înăspri pedepsele pentru agresori.
„Asemenea măsuri sunt binevenite pentru că noi ne-am confruntat cu situaţii de agresiune. De regulă, acestea s-au întâmplat pentru că aparţinătorii bolnavilor refuzau să înţeleagă că în interiorul spitalelor există nişte reguli ce trebuie respectate. Spre exemplu, la Terapie intensivă sau în Blocul operator, aparţinătorii au intrare limitată sau deloc, dar ei vor să intre cu orice preţ. La fel e şi în cazul programului de vizită a bolnavilor. Aparţinătorii nu vor să-l respecte, nu înţeleg că există o disciplină, că există reguli impuse. Şi atunci vin şi ne agresează. Chiar şi eu am fost agresată – verbal de nenumărate ori, dar şi fizic o dată. S-a întâmplat din cauza faptului că nu i-am dat voie unei persoane să intre la Terapie Intensivă în orele în care vizitele erau interzise” – spune dr. Teodora Olariu, director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Dr. Roberto Schill, manager al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, ne aminteşte că, la începutul anilor 90, un medic de la Ambulanţa arădeană a fost omorât, dar ne asigură că în timpul ultimilor ani Salvarea nu s-a confruntat cu situaţii grave. „S-au întâmplat de la agresiuni verbale până la agresiuni fizice, dar nu au fost serioase. Au fost agresiuni uşoare, care nu au necesitat îngrijiri medicale. Agresiunile verbale sunt însă mult mai frecvente” – precizează Roberto Schill.
diana.dutu@informmedia.ro
Medici de familie in locul cabinetelor medicale
Citiți principiile noastre de moderare aici!