Județul Arad a fost zguduit, în această primăvară, de o serie de cutremure de diferite intensități. Cel mai puternic dintre ele, cu o magnitudine de 5,2 pe scara Richter, înregistrat în seara zilei de 6 iunie, a lăsat în urmă și o serie de pagube la locuințe și clădiri publice din municipiu, dar și din localitățile din Podgorie – Ghioroc, Cuvin, Miniș și Păuliș.
Cei care au avut cel puțin asigurări obligatorii pentru locuințe au putut solicita expertiză în urma cutremurului, iar în baza acesteia firmele de asigurări au deschis dosare de daună, solicitând despăgubiri pentru acoperirea pagubelor provocate de cutremur.
Potrivit hotnews.ro, datele oficiale arată că în acest an proprietarii cu locuințele asigurate au primit despăgubiri record de peste 21,8 milioane de lei, în special în urma cutremurelor din Gorj și Arad.
PAID România, societatea care emite și gestionează asigurările obligatorii pentru locuințe, a transmis, la solicitarea HotNews.ro, detalii despre dosarele de daună deschise în acest an și în anul 2022, plățile făcute, dosarele respinse și motivele invocate pentru neplata respectivelor daune solicitate de asigurați. Conform acestor date, „în acest an au fost achitate despăgubiri în valoare de peste 21,8 milioane de lei pentru un număr de 2.791 de dosare de daună, din care 2.705 dosare au fost avizate în acest an. Cele mai mari despăgubiri, de peste 18,2 milioane de lei, au fost plătite pentru daune provocate de cutremure. Spre comparație, în 2022, PAID a plătit despăgubiri de aproape 3 milioane de lei, cea mai mare parte din această sumă pentru daune provocate de inundații”, informează PAID.
Neasigurați
Potrivit datelor pe care le are municipalitatea, date valabile la finele anului 2022, din totalul celor 75.000 de locuințe din Arad, doar 24.343 figurau în evidențele PAD ca fiind asigurate. Primăria Municipiului Arad, prin Direcția Generală Poliția Locală Arad, desfășoară periodic controale. Scopul acestora este de a informa cetățenii cu privire la obligativitatea respectării legislației în vigoare, mai spune Primăria. Imediat după seria de cutremure, numărul celor care au încheiat asigurări obligatorii pentru locuințe a crescut cu aproximativ 20 la sută, însă, în continuare, mai bine de jumătate din locuințe sunt neasigurate.
Se modifică legislația
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) introduce o nouă normă de aplicare în legislația care reglementează asigurarea obligatorie a locuințelor, care va modifica lista cazurilor în care nu se acordă despăgubiri prin contractul de asigurare PAD. Propunerea, aflată în acest moment la transpareță, scoate de pe lista excluderilor garajele și instalațiile solare, care erau incluse până acum la „anexele ce nu folosesc în mod direct scopului locativ al locuinţei (garaje, magazii, şoproane, grajduri, jardiniere, pergole, împrejmuiri, pătule, depozite etc.), precum şi instalaţiile şi amenajările speciale (piscine, saune, instalaţii solare sau eoliene, rampe auto etc.)”. Prin urmare, odată cu intrarea în vigoare a noii norme, garajele și instalațiile solare care sunt legate de locuință vor fi eligibile pentru acordarea de despăgubiri în cazul în care sunt afectate de dezastrele naturale acoperite prin polița de asigurare PAD: cutremur, inundații și alunecări de teren.
Despăgubiri pentru biserici
Cu toate că mai multe obiective au fost afectate de cutremur, Aradul nu a primit niciun fel de desbăgubiri de la Guvern. În comuna Ghioroc, de exemplu, au avut de suferit patru lăcașe de cult, însă deocamdată nu s-au obținut fondurile necesare pentru reparații. Administrația locală a venit în sprijinul parohiilor și i-a sprijinit în demersul de a se adresa Secretariatului Național pentru Culte, prin intermediul căruia s-au înscris pe o platformă online, urmând ca solicitările lor să fie analizate în vederea acordării sprijinului, ne-a declarat primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi Morodan.
Risc seismic
Localitățile din județul Arad afectate de cutremurele de anul acesta nu se află pe lista zonelor cu risc seismic. În baza datelor furnizate de către Institutul Națioanal de Fizică a Pământului, se fac demersuri pentru actualizarea zonelor de risc seismic în vederea elaborării planului de intervenție. Noul document, care va fi emis de Guvern, va cuprinde și zonele din județul nostru, necunoscute ca având activitate seismică, până anul acesta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!