Gripa este o boală infecto-contagioasă determinată de virusurile gripale A, B și C. Gripa de tip A este cea mai severă, iar categoriile de vârstă cele mai afectate sunt copiii de 5-10 ani.
Sezonul gripei acoperă lunile noiembrie-martie, iar contagiozitatea este foarte mare. Cei mai frecvenți transmițători ai gripei sunt copiii – grădinițele și școlile fiind reale focare în sezonul rece. Copilul este contagios cu două zile înaintea primelor simptome și apoi încă cinci zile.
Care sunt principalele simptome?
Simptomatologia infecției cu virusul gripal se manifestă prin simptome precum: modificarea stării generale, febră înaltă, frisoane, dureri de cap, dureri retrooculare, dureri musculare sau/și articulare, oboseală marcată, paloare, dureri în gât sau la deglutiție, tuse frecventă, seacă, chinuitoare, tulburări de respirație, somnolență, inapetență.
La copiii sub 5 ani poate apărea o coloratură digestivă de tip vărsături sau diaree, dureri abdominale.
Principalele semne de alarmă pentru mămici apar atunci când copilul dezvoltă manifestări precum: febră persistentă peste trei zile sau febră înaltă care nu cedează la antitermice sau manevrele hipotermizante, somnolență marcată, agitație marcată, secreții mucopurulente nazale, dureri intense de cap, tulburări de mers, dureri marcate de mușchi sau articulații, tulburări de sensibilitate la nivelul membrelor inferioare, amețeli, tulburări de respirație, tulburări de ritm cardiac, vărsături frecvente cu deshidratare.
Complicațiile gripei
Gripa, netratată la timp, în faze incipiente, poate degenera, provocând afecțiuni medicale precum: laringita acută, otită medie, bronșiolita acută, pneumonia acută, sinuzita acută, suprainfecții bacteriene cu bronhopneumonii, exacerbarea astmului bronșic, tulburări neurologice – convulsii, encefalite, meningite, poliradiculonevrite, miocardite – inflamația mușchiului inimii, miozite – inflamația mușchilor
Atitudinea terapeutică
Încă de la primele suspiciune ale infecției cu virusul gripal, copilul trebuie izolat la domiciliu, cu repaus la pat. În ceea ce privește alimentația se recomandă să fie bogată în fructe și legume și însoțită de o bună hidratare, constând în: supe, apă plată, ceaiuri, sucuri din compot, fresh-uri de fructe. Pentru combaterea febrei se recomandă Paracetamol și/sau Ibuprofen, cu evitarea administrării de aspirină care poate determina sindromul Reye la copii. Aspirarea secrețiilor nazale și dezobstrucția se efectuează cu ser fiziologic sau apă de mare și se administrează antitusive blânde, pe bază de plante.
În situații speciale, și doar la indicația medicului, se poate administra tratament antigripal specific:
Internarea este indicată în următoarele situații:
• Stare generală modificată
• Tulburări respiratorii – tahipnee cu dispnee
• Deshidratare acută și toleranță digestivă alterată
• Refuzul lichidelor
• Tulburări neurologice
• Complicații respiratorii, neurologice, cardiace
• Caz social – condiții improprii de îngrijire la domiciliu sau distanță mare față de un cabinet medical
• Convulsii febrile
Profilaxia în cazul gripei
Măsuri de igienă generale:
• Igiena mâinilor
• Utilizarea șervețelelor de unică folosință care vor fi aruncate în pubele acoperite
• Acoperirea cu plica cotului în caz de tuse și strănut
• Purtarea măștii chirurgicale care să acopere gura și nasul
• Evitarea locurilor aglomerate sau a persoanelor bolnave
• Vaccinarea antigripală de sezon
Vaccinarea este indicată în lunile septembrie-octombrie, înainte de debutul sezonului de gripă, dar poate fi efectuată în toată perioada sezonului rece. De menționat că după vaccinare, copilul nu este protejat în primele 2 săptămâni, sinteza de anticorpi necesitând un interval de 14-21 de zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!