În trecut, radio-ul avea puterea de a aduna oamenii la un loc, astăzi însă lucrurile stau cu totul şi cu totul diferit. Deşi întâlnirea s-a anunţat a fi foarte interesantă, nu a avut un public atât de numeros, în sală fiind prezenţi mai mult prieteni şi cunoştinţe ale lui “Feri”, oameni familiarizaţi deja cu povestea lui.
Francis Visky a rememorat momentele importante ale istoriei radio-ului arădean, noi menţionând doar două. Primele repere au fost chiar din anul 1924 când s-a înfiinţat “Radio”- prima firmă de profil la Camera de Comerţ. Arădenii interbelici au fost fascinaţi de noua tehnologie care aducea pe calea undelor ultímele noutăţi, aşa că în următorii ani au apărut numeroase ateliere şi întreprinderi cu acest domeniu de activitate. Primele dintre ele comercializau radio-uri, altele le reparau, iar mai tarziu şi-au făcut apariţia pe piaţă chiar şi producătorii de aparate sau componente. Radiofonia a câştigat mulţi adepţi, astfel că în 1929 s-a format inevitabil “Asociaţia Radioamatorilor Arad”, una dintre primele asociaţii de acest fel din ţară.
Muzeul Tehnic al Industriilor Arădene
Prezentarea lui Francisc Visky a fost defapt o pledoarie pentru înfiinţarea unui muzeu care să adune la un loc tot ce a însemnat inteligenţa tehnică arădeana. Asta pentru că Aradul a fost unul dintre oraşele cu cele mai dezvoltate industrii, unele chiar de vârf, aici producându-se automobile, vagoane, chiar şi avioane. Propunerea lui Visky ca spaţiu pentru acest “Muzeu Tehnic al Industriilor Arădene” este chiar fosta clădire M.A.R.T.A., acum într-o avansată stare de degradare, aşa cum sunt şi alte monumente istorice.
Florin Didilescu, director al Bibliotecii Judeţene „A. D. Xenopol” i-a acordat lui Francisc Visky o diplomă şi titlul de „Personalitate a Aradului”, în semn de recunoaştere şi preţuire pentru activitatea sa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!