Domnule Gheorghe Seculici, cum se prezintă Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad astăzi, la un an de la schimbarea structurii de conducere?
SECULICI. Schimbarea trebuie înţeleasă ca un proces esenţial al vieţii. Se spune că cel care priveşte numai spre trecut pierde cu siguranţă viitorul. La ora actuală, încep să se observe schimbările pe care le-am implementat, atât la nivel de organizare, cât şi de imagine, de recâştigare a prestigiului. Cel mai important lucru este îmbunătăţirea încrederii agenţilor economici în sistemul cameral, în ultima perioadă crescând constant numărul de noi membri ai Camerei. Şi pentru că a venit vorba de prestigiu, ca o recunoaştere a rolului pe care îl ocupă instituţia noastră în cadrul Camerei Naţionale, în 27 iunie am fost ales membru în Colegiul de conducere naţional şi coordonator al Comitetului de Strategii şi Dezvoltare Economică, funcţie echivalentă cu cea de vicepreşedinte al Camerei de Comerţ din România. Este, fără îndoială, o oportunitate extraordinară atât pentru Camera de Comerţ din Arad, cât şi pentru mediul de afaceri din zonă.
Ce măsuri aţi adoptat pentru a relansa Camera de Comerţ arădeană?
SECULICI. În primul rând, trebuie să redăm încrederea angajaţilor în această instituţie. La fel de important, am redus costurile logistice, prin mutarea activităţii în noul sediu renovat de pe strada Cloşca, devenit emblematic pentru imaginea noastră actuală. De asemenea, vrem să redăm Camerei de Comerţ arădene rolul de promotor pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea mediului economic din zonă. Şi când spun vrem, mă refer la întregul Colegiu de conducere al CCIA, ai cărui membri se implică activ şi mă sprijină în coordonarea activităţii Camerei.
CCIA Arad a fost vizitată, în ultima perioadă, de importante personalităţi…
SECULICI. Aşa este, am reluat legăturile cu parteneri străini, primind, în decurs de doar câteva luni, importante vizite oficiale. De la doamna Nieves Iliana Hernandez Portales, ambasadorul Cubei la Bucureşti, la domnul Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei în România, la şeful Secţiei economice a Ambasadei Germaniei la Bucureşti, Sebastian Gromig, dar şi ataşatul comercial al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Szabo Miklos. O vizită deosebită a fost aceea a preşedintelui României la evenimentul internaţional de educaţie şi locuri de muncă, EDU2JOB. Precizez că este prima vizită a unui şef al statului la Camera de Comerţ din Arad.
Nu putem omite componenta de organizator de târguri şi expoziţii a CCIA. Ce aduceţi nou în acest domeniu?
SECULICI. De aproape un sfert de veac, suntem unul dintre cei mai importanţi organizatori de târguri şi expoziţii din ţară, având cel mai mare complex expoziţional din România, situat în afara Bucureştiului. Capitolul târguri şi expoziţii este, firesc, unul dintre domeniile prioritare pentru mine. Chiar dacă la EXPO se organizau târguri cu tradiţie pentru regiune şi pentru ţară, am iniţiat regândirea conceptului acestora, mai adaptat la situaţia economică şi piaţa regională. Este un proces dinamic, ce va continua pe tot parcursul acestui an şi sunt convins că veţi putea constata, cu uşurinţă, noul trend.
Ce proiecte vă propuneţi pentru activitatea CCIA?
SECULICI. Este cunoscut faptul că pentru orice acţiune există riscuri şi costuri, însă ele sunt insignifiante pe lângă riscurile şi costurile pe termen lung pe care le presupune inacţiunea. Camera de Comerţ trebuie să fie vectorul dezvoltării economice în zonă, să ofere mediului de afaceri servicii şi facilităţi importante. Astfel, am gândit şi lansat o ofertă de servicii de consultanţă pentru administraţiile locale, cărora le propunem să beneficieze de expertiza noastră pentru a accesa programe şi proiecte de finanţare. Intenţionez ca pe viitor să intensific acţiunile de colaborare cu parteneri externi, care să promoveze interesele mediului de afaceri din zonă. Am reluat, în acest sens, misiunile de promovare economică în străinătate. Cum o bună parte a activităţii mele profesionale se desfăşoară la Bucureşti, am ocazia să reprezint şi interesele economiei arădene acolo unde se iau, zi de zi, deciziile.
Cum se resimte colaborarea cu administraţia locală în activitatea Camerei arădene?
SECULICI. Dezvoltarea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Arad nu ar fi fost posibilă fără un sprijin constant din partea administraţiei locale, în decursul ultimelor două decenii, de când s-a reluat activitatea camerală. Aici vorbesc şi prin prisma experienţei mele profesionale, deoarece în calitate de conducător al celei mai importante instituţii de proiectare din Arad, am fost martor şi actor al regândirii dezvoltării Aradului în totalitatea sa, inclusiv a actualei baze a CCIA şi a complexului EXPO. Ca om politic, am ocupat funcţii administrative la nivel local şi central, care mi-au dat ocazia să particip activ la decizii benefice Camerei arădene. Faptul că Aradul are la ora actuală una dintre cele mai mici rate ale şomajului din ţară trebuie înţeles ca un rezultat al politicilor de dezvoltare economică promovate de toate administraţiile de după Revoluţie şi nu în ultimul rând al implicării directe a Camerei arădene în dezvoltarea mediului economic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!