Două ore a durat marţi procesul în care primarul Gheorghe Falcă este acuzat de fapte de corupţie. Apărătorii inculpaţilor în proces au solicitat instanţei audierea mai multor martori, aproape 10 persoane. La termenul de marţi, în primul rând avocatul primarului iar mai apoi cel al reprezentanţilor firmei Elecon au cerut instanţei Tribunalului Arad să accepte pe de o parte audierea, în calitate de martori, a câtorva funcţionari publici din cadrul Primăriei şi Prefecturii, a unor notari publici, iar pe de altă parte au solicitat realizarea de noi expertize – de data aceasta judiciare, nu extrajudiciare, cum sunt cele depuse deja la dosar – pentru imobilele aflate în discuţie în acest dosar. Printre solicitările apărării s-a regăsit şi cererea ca instanţa să solicite instituţiei Prefectului datele privind un eventual control de legalitate a actelor privind tranzacţia.
Judecătorul a decis să respingă cererea de audiere a directorului unei bănci arădene (cererea făcută de avocatul apărării) şi a notarilor publici. A decis, în schimb, audierea a două persoane. Este vorba despre Petru Tămaş, directorul Direcţiei Economice a Primăriei Municipiului Arad şi a reprezentantului firmei care s-a ocupat de efectuarea lucrărilor cadastrale.
În cadrul înfăţişării de ieri, Florica Popa, funcţionar al Primăriei, a dat o declaraţie pe marginea modului în care s-au calculat, în cadrul comisiei de negociere, preţul minim de vânzare a terenului Fabricii de Zahăr. Judecătorul a cerut explicaţii pentru modalitatea în care s-a făcut calculul, de către comisia care a stabilit preţul minim de vânzare a terenului. Asta, deoarece în documentaţia întocmită de comisie se precizează că se porneşte de la un preţ de 40 euro/mp, asupra căruia se aplică reduceri de 10% pentru dimensiunea terenului (fapt care a determinat comisia să îl considere mai greu de vândut, potrivit spuselor Floricăi Popa), 30% pentru situaţia juridică, 20% pentru starea tehnică şi 2% – procent de negociere. S-a ajuns astfel la un preţ minim de 13 euro/mp.
„Am făcut calcule cum ne-am priceput mai bine, având în vedere şi vânzarea de terenuri în acelaşi an”, a precizat Florica Popa, subliniind că în acelaşi an, Primăria a vândut la licitaţie un teren pe malul Mureşului, la licitaţie participând patru ofertanţi, iar preţul la care s-a adjudecat fiind de puţin peste 30 de euro/mp. Următorul termen de judecată a fost fixat pentru 12 octombrie, ora 12,00.
Decizie ulterioară
În ceea ce priveşte cererea formulată de către avocaţii apărării, de efectuare de noi expertize privind imobilul de pe strada I.L.Caragiale, care este, potrivit datelor din rechizitoriu, obiectul mitei, şi privind terenul fostei Fabrici de Zahăr, instanţa se va pronunţa la o dată ulterioară.
Martor care nu există
La termenul de ieri au fost citaţi doi martori. Nicunul dintre aceştia nu s-a prezentat la audieri la patru termene anterioare. S-a precizat ieri că unul dintre martori nu există, respectiv Ovidiu Mârza, instanţa constatând că CNP-ul acestuia corespunde cu cel al lui Ovidiu Marian, care a fost deja audiat în acest dosar. De la începutul anului, în acest dosar au fost audiaţi peste 30 de martori.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!