„După ce lideri de vârf ai politicii europene au pus tot mai insistent problema aplicării unor sancţiuni pentru România, inclusiv o nouă amânare a aderării la Schengen, iată că şi din interior, de la Consiliul Investitorilor Străini, vin semnale îngrijorătoare privind stabilitatea economică.
Vrem, nu vrem, este clar că evoluţiile politice recente din ţară au o legătură directă cu economicul”, spune Tipei, enumerând câteva „repere” ale situaţiei actuale : din cauza cursului valutar au crescut facturile la gaze, energie electrică, internet, televiziune, telefon, iar datoriile cetăţenuilor la bănci s-au dublat. În plus, „mecanismul de coplată în sistemul sanitar este mai înrobitor în varianta USL decât în cea propusă de fostul guvern”.
Ce este şi mai rău, cofinanţarea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile va fi redusă cu 1,4 miliarde lei.
„Iar despre promisiunile guvernului USL ce să mai vorbim? Ele nu au fost onorate: reducerea CAS cu 5% la angajator, creşterea salariului minim pe economie la 800 lei/lună ,reducerea TVA la 9% la alimentele de bază, impozitarea regresivă a veniturilor, subvenţionarea de către stat a energiei pentru irigaţii, impozitarea suplimentară a salariilor bugetare de peste 4.500 lei, zero taxe pentru angajarea în regim part-time”, încheie Tipei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!