Doctor Danusia Căpățînă, medic specialist ORL în cadrul MedLife Genesys ne spune că simptomele cauzate de rinita alergică pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unui pacient. Din cauza crizelor repetate se poate perturba programul de somn, ceea ce determină o oboseală accentuată și scăderea capacității de concentrare. Netratată, rinita se poate transforma în astm.
Rinita alergică este considerată cea mai frecventă afecțiune alergică și este o reacție a mucoasei nazale la alergeni precum polen, plante de sezon, chimicale, praf etc. Alergia nazală se manifestă prin cele două forme de rinită alergică: rinita alergică sezonieră sau periodică, numită și „febra fânului” și rinita alergică perena sau aperiodică.
Rinita alergică sezonieră
Simptomele cele mai frecvente ale rinitei sezoniere sunt reprezentate de rinoree apoasă (lichid clar și filant), crize de strănut în salve, nas înfundat (obstrucție nazală bilaterală, alternantă), tuse cronică, lăcrimare abundentă și prurit ocular-nazal, oboseală, cefalee fronto-occipitală.
Rinita sezonieră poate fi cauzată de polenul florilor (primăvara), al ierbii (primăvara târziu și vara) sau al buruienilor (toamna).Tabloul clinic este de scurtă durată și dispare spontan.
Rinita alergică perenă
Rinita perenă este cauzată de alergenii prezenți în mod constant în mediul înconjurător (acarieni, mucegaiuri, praf, gândaci de bucătărie). Simptomele sunt mai atenuate, dar au o evoluție mai lungă, cu crize ce au loc dimineața și se repetă pe parcursul zilei. Persoana afectată are impresia că e racită în permanență.
Ce este de făcut?
Diagnosticul de rinită alergică se pune pe baza anamnezei alergologice detailate, ținând cont de simptomele rinologice, de examenul clinic ORL și de examenele de laborator.
Dr Căpățînă subliniază că există soluții care pot atenua simptomele rinitei alergice: antihistaminicele, decongestionantele nazale care împreună cu medicația antihistaminică scad secrețiile nazale și diminuează procesul inflamator de la nivelul mucoasei nazale, corticosteroizii nazali și terapia de desensibilizare care constă în injectarea unor doze progresive de substanțe alergene.
Doamna doctor ORL Danusia Căpățînă vă stă la dispoziție de luni până vineri în cadrul hyperclinicii MedLife Genesys. Programarea se poate face cu ușurință apelând 0257 960.
Citiți principiile noastre de moderare aici!